Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava
By Sagredo - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3653638

Papa Franjo: Kopti ubijeni u Libiji mučenici su i za Katoličku Crkvu

Autor: D. P. / 11. 05. 2023.

Privatni razgovor i zajednička molitva održani su 11. svibnja, između pape Franje i pape Koptske pravoslavne Crkve Aleksandrije, u Apostolskoj palači u Vatikanu, 50 godina nakon prvoga povijesnog susreta između Pavla VI. i Shenoude III.. Papa Franjo zahvalio je Bogu za učinjene korake i najavio da će koptski kršćani ubijeni 2015. godine biti uvršteni u Rimski martirologij kao znak duhovnoga zajedništva: “Naprijed prema jedinstvu“.

Nada u euharistijsko zajedništvo, sigurnost dijaloga, dirljivo svjedočanstvo koptskih mučenika, ubijenih prije osam godina na plaži u Libiji, koji će od danas biti uvršteni u Rimski martirologij kao znak duhovnoga zajedništva koje ujedinjuje Katoličku Crkvu i Koptsku pravoslavnu Crkvu.

Nakon opće audijencije srijedom na Trgu svetoga Petra, papa Franjo i Tawadros II., papa Aleksandrije i poglavar Koptske pravoslavne Crkve, ponovno su se 11. svibnja, prijepodne, susreli u Apostolskoj palači u Vatikanu, na privatnom razgovoru, nakon kojega je uslijedila zajednička molitva u kapeli Redemptoris Mater.

Susret između Pavla VI. i Shenoude III.

U pozadini je današnje audijencije, kao i cijeloga boravka Njegove Svetosti Tawadrosa II. u Rimu do nedjelje, 14. svibnja, povijest, odnosno susret između pape Pavla VI. i pape Shenoude III., 1973. godine, prvi između jednoga pape Koptske pravoslavne Crkve i rimskoga biskupa, koji je također označio kraj teološke rasprave koja potječe još od Kalcedonskoga sabora, zahvaljujući potpisivanju, 10. svibnja te godine, zajedničke kristološke deklaracije.

Kopti ubijeni u Libiji bit će uvršteni u Rimski martirologij

Zahvaljujući patrijarhu, dirnut, na dragocjenom daru relikvije koptskih mučenika koje su džihadisti ubili u Libiji 15. veljače 2015. godine, papa Franjo je kazao da su ti mučenici, osim u vodi i Duhu, bili kršteni u krvi; krvlju koja je sjeme jedinstva za sve Kristove sljedbenike.

Izrazio je također radost što može objaviti da će, uz suglasnost Njegove Svetosti, ti mučenici, taj 21 koptski kršćanin, biti upisani u Rimski martirologij kao znak – kako je rekao – duhovnoga zajedništva koje ujedinjuje naše dvije Crkve.

Pamtiti učinjene korake

Riječ je, dakle, o novom poglavlju ekumenskoga hoda, za koji je važno – istaknuo je Papa – uvijek gledati naprijed. Međutim, valja također pamtiti već učinjene korake, posebno – kako je rekao – u trenutcima obeshrabrenja, radovati se već prijeđenom putu i crpiti iz zanosa onih koji su nam prethodili. Ipak, nedvojbeno je još potrebnije podići pogled kako bismo zahvalili Gospodinu za učinjene korake i molili ga da nam podari željeno jedinstvo – rekao je papa Franjo. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva