Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Zajednička molitva (Foto: Vatican Media)

Papa Franjo: Kopti ubijeni u Libiji mučenici su i za Katoličku Crkvu

Autor: D. P. / 11. 05. 2023.

Privatni razgovor i zajednička molitva održani su 11. svibnja, između pape Franje i pape Koptske pravoslavne Crkve Aleksandrije, u Apostolskoj palači u Vatikanu, 50 godina nakon prvoga povijesnog susreta između Pavla VI. i Shenoude III.. Papa Franjo zahvalio je Bogu za učinjene korake i najavio da će koptski kršćani ubijeni 2015. godine biti uvršteni u Rimski martirologij kao znak duhovnoga zajedništva: “Naprijed prema jedinstvu“.

Nada u euharistijsko zajedništvo, sigurnost dijaloga, dirljivo svjedočanstvo koptskih mučenika, ubijenih prije osam godina na plaži u Libiji, koji će od danas biti uvršteni u Rimski martirologij kao znak duhovnoga zajedništva koje ujedinjuje Katoličku Crkvu i Koptsku pravoslavnu Crkvu.

Nakon opće audijencije srijedom na Trgu svetoga Petra, papa Franjo i Tawadros II., papa Aleksandrije i poglavar Koptske pravoslavne Crkve, ponovno su se 11. svibnja, prijepodne, susreli u Apostolskoj palači u Vatikanu, na privatnom razgovoru, nakon kojega je uslijedila zajednička molitva u kapeli Redemptoris Mater.

Susret između Pavla VI. i Shenoude III.

U pozadini je današnje audijencije, kao i cijeloga boravka Njegove Svetosti Tawadrosa II. u Rimu do nedjelje, 14. svibnja, povijest, odnosno susret između pape Pavla VI. i pape Shenoude III., 1973. godine, prvi između jednoga pape Koptske pravoslavne Crkve i rimskoga biskupa, koji je također označio kraj teološke rasprave koja potječe još od Kalcedonskoga sabora, zahvaljujući potpisivanju, 10. svibnja te godine, zajedničke kristološke deklaracije.

Kopti ubijeni u Libiji bit će uvršteni u Rimski martirologij

Zahvaljujući patrijarhu, dirnut, na dragocjenom daru relikvije koptskih mučenika koje su džihadisti ubili u Libiji 15. veljače 2015. godine, papa Franjo je kazao da su ti mučenici, osim u vodi i Duhu, bili kršteni u krvi; krvlju koja je sjeme jedinstva za sve Kristove sljedbenike.

Izrazio je također radost što može objaviti da će, uz suglasnost Njegove Svetosti, ti mučenici, taj 21 koptski kršćanin, biti upisani u Rimski martirologij kao znak – kako je rekao – duhovnoga zajedništva koje ujedinjuje naše dvije Crkve.

Pamtiti učinjene korake

Riječ je, dakle, o novom poglavlju ekumenskoga hoda, za koji je važno – istaknuo je Papa – uvijek gledati naprijed. Međutim, valja također pamtiti već učinjene korake, posebno – kako je rekao – u trenutcima obeshrabrenja, radovati se već prijeđenom putu i crpiti iz zanosa onih koji su nam prethodili. Ipak, nedvojbeno je još potrebnije podići pogled kako bismo zahvalili Gospodinu za učinjene korake i molili ga da nam podari željeno jedinstvo – rekao je papa Franjo. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva