Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava

Papa Franjo je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom da ga duhovno ohrabri

Autor: Ekumena / 27. 02. 2022.

Papa Franjo je danas razgovarao telefonski sa ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskyyim, duhovno ga je ohrabrio i rekao da cijela Crkva moli za ukrajinski narod, za žrtve rata i za mir.

Papa na Twitteru ponovno ističe odlomak iz enciklike “Fratelli tutti”: “Svaki rat naš svijet čini gorim od onoga kakvog ga je zatekao. Rat je neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred silama zla.” Na Papinom su se računu, naime, pojavile dvije fotografije s raspelom i riječima prevedenima na dva jezika, ukrajinski i ruski.

U jučerašnjem je pak telefonskom razgovoru s Njegovim Blaženstvom Svjatoslavom Ševčukom, višim kijevsko-haličkim nadbiskupom Papa je isto zajamčio svoje zauzimanje za mir.

Papa Franjo je tražio informacije o situaciji u Kijivu i općenito u Ukrajini, te izrazio spremnost da učini sve što je u njegovoj moći. Tijekom razgovora interesirao se za stanje biskupā i svećenikā na teritorijima koji su najviše pogođeni ruskom vojnom operacijom.

Papa je zahvalio Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi na njezinoj blizini s narodom, na odluci da ostane uz njega i na tomu što je stavila na raspolaganje podzemne prostore katedrale u Kijivu, koji su postali pravo sklonište. Na kraju je zajamčio svoje molitve i udijelio blagoslov trpećem ukrajinskom narodu. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva