Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Papa Franjo je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom da ga duhovno ohrabri

Autor: Ekumena / 27. 02. 2022.

Papa Franjo je danas razgovarao telefonski sa ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskyyim, duhovno ga je ohrabrio i rekao da cijela Crkva moli za ukrajinski narod, za žrtve rata i za mir.

Papa na Twitteru ponovno ističe odlomak iz enciklike “Fratelli tutti”: “Svaki rat naš svijet čini gorim od onoga kakvog ga je zatekao. Rat je neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred silama zla.” Na Papinom su se računu, naime, pojavile dvije fotografije s raspelom i riječima prevedenima na dva jezika, ukrajinski i ruski.

U jučerašnjem je pak telefonskom razgovoru s Njegovim Blaženstvom Svjatoslavom Ševčukom, višim kijevsko-haličkim nadbiskupom Papa je isto zajamčio svoje zauzimanje za mir.

Papa Franjo je tražio informacije o situaciji u Kijivu i općenito u Ukrajini, te izrazio spremnost da učini sve što je u njegovoj moći. Tijekom razgovora interesirao se za stanje biskupā i svećenikā na teritorijima koji su najviše pogođeni ruskom vojnom operacijom.

Papa je zahvalio Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi na njezinoj blizini s narodom, na odluci da ostane uz njega i na tomu što je stavila na raspolaganje podzemne prostore katedrale u Kijivu, koji su postali pravo sklonište. Na kraju je zajamčio svoje molitve i udijelio blagoslov trpećem ukrajinskom narodu. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva