Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Papa Franjo i Ahmed Al-Tayyeb: Ukloniti sve poticaje na mržnje, sukobe i ratove

Autor: Ekumena

Papina poruka, kao i video poruka Velikog imama Al Azhara Ahmeda Al-Tayyeba, otvaraju “Okrugli stol ljudskog bratstva i saveza za globalnu toleranciju”, koji u Paviljonu održivosti, na Expo Universal Dubai 2020, obilježava drugi dan susreta na temu “Pod istim nebom” i treću godišnjicu potpisivanja povijesnog Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, kojim je u Abu Dhabiju započeo hod.

Papa Franjo prisjeća se toga trenutka na početku svoje poruke, pozdravljajući “s ljubavlju i poštovanjem” Velikog imama s kojim je potpisao deklaraciju. “Posljednjih godina hodimo kao braća i sestre u svijesti da smo, poštujući naše kulture i tradicije, pozvani graditi bratstvo i sestrinstvo kao barijeru protiv mržnje, nasilja i nepravde”, poručio je Papa.

Franjo ahvaljuje ostalim “suputnicima”, počevši od šeika Mohammeda bin Zayeda “na njegovoj stalnoj predanosti” bratstvu, Višem odboru za ljudsko bratstvo “za razne inicijative promicane u različitim dijelovima svijeta”, te Općoj skupštini Ujedinjenih naroda “jer je rezolucijom iz prosinca 2020. omogućila da se danas proslavi drugi Međunarodni Dan ljudskog bratstva”. Zahvalnost se nastavlja i svim “građanskim i religijskim institucijama koje podupiru ovu plemenitu nakanu”.

“Bratstvo je jedna od temeljnih i univerzalnih vrednota koja bi trebala biti temelj odnosâ među narodima, tako da se oni koji trpe ili su obespravljeni ne osjećaju isključenima i zaboravljenima, već prihvaćenima i podržanima kao dio jedne ljudske obitelji. Mi smo braća!”, istaknuo je Papa u videoporuci.

Veliki imam Al-Azhara, koji je prije tri godine potpisao s papom Franjom dokument kojim je potaknut današnji Dan UN-a u Abu Dhabiju, putem videoporuke zahvaljuje onima koji rade u korist mira unatoč preprekama koje nosi pandemija: u svijetu obilježenom sukobima, više nego ikad potrebno je da oni koji su pozvani donositi odluke na međunarodnoj razini ustraju u ovoj obvezi.

“Ova proslava znači potragu za boljim svijetom u kojem prevladava duh tolerancije, bratstva, solidarnosti i suradnje”. To je izjavio profesor Ahmad Al-Tayyeb, veliki imam Al-Azhara, predsjednik Muslimanskog vijeća starješina, u videoporuci objavljenoj danas, na Međunarodni dan ljudskog bratstva. To je komemoracija – objašnjava – koja “također ukazuje na nadu u pružanje učinkovitih alata za suočavanje s krizama i izazovima čovječanstva”, posebno se osvrćući na ranjive – siročad, siromašne, raseljene osobe, one koji pate u teškoćama života – ali i na one kojima je srce otvrdnuto zbog raspolaganja bogatstvima kojima vrše vlast i moć.

Veliki imam podsjeća da se ovaj Međunarodni dan obilježava još uvijek u jeku pandemije i kaže da se nada da će strah koji lebdi svijetom poslužiti za uzbunu “otupljenim savjestima i arogantnim dušama”, potaknuti solidarnost s onim iskrenim i mudrim vođama koji namjeravaju osloboditi čovječanstvo od kriza koje su uslijedile.

“Posve sam siguran – kaže – da će svijet, u svim rasama i denominacijama, posebno oni koji su pozvani donositi odluke na međunarodnoj razini, osobe vjere i vodeći intelektualci, moći, ako Bog da, prevladati ove teške krize i ublažiti patnju. To će moći samo ako će – naglašava – ispunjavati svoje obveze”. Potom upućuje svoje pozdrave članovima Višeg odbora ljudskog bratstva, “koji nastavljaju danonoćno raditi na provedbi ciljeva tog plemenitog dokumenta, pokrećući brojne inicijative” koje nadilaze razlike, granice i posebnosti. Pozdravlja njihovu predanost i potiče ih da nastave u suradnji sa svim partnerima kako bi postigli taj “plemeniti cilj”. Nada se da uvijek mogu biti “kao tračak nade i izvor stalne inspiracije za sve koji hodaju tim trnovitim putem”.

“Započeli smo taj hod u nadi u novi svijet, slobodan od ratova i sukoba, u kojemu uplašeni i siromašni mogu biti umireni i podržani, u kojemu su ranjivi zaštićeni i u kojemu vlada pravda”, nastavlja u svojoj video poruci Al-Tayyeb. “Pa i ako smo sigurni da su naši ciljevi daleko od toga da budu dostupni u svijetu ispunjenom neograničenim sukobima, i s obzirom na to da su ti ciljevi neprihvatljivi za ratne huškače, ipak – izjavljuje imam Al-Azhara – krenuti putem mira predodređeno je za sve koji vjeruju u Boga”. Nije važno, tvrdi, koliko prepreke mogu biti teške i zaključuje osobnom obvezom da “ukloni sve poticaje na mržnje, sukobe i ratove. Zaista su nam potrebni prijateljstvo, suradnja i solidarnost da bismo se suočili sa stvarnim izazovima koji prijete čovječanstvu i ugrožavaju njegovu stabilnost”.

Prijedlog, koji je u zaključku ponovio papa Franjo, je da “hodimo rame uz rame, ‘Fratelli tutti’, da budemo konkretni majstori mira i pravde, u skladu razlika i poštujući identitet svake osobe”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva