Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Papa Franjo i Ahmed Al-Tayyeb: Ukloniti sve poticaje na mržnje, sukobe i ratove

Autor: Ekumena

Papina poruka, kao i video poruka Velikog imama Al Azhara Ahmeda Al-Tayyeba, otvaraju “Okrugli stol ljudskog bratstva i saveza za globalnu toleranciju”, koji u Paviljonu održivosti, na Expo Universal Dubai 2020, obilježava drugi dan susreta na temu “Pod istim nebom” i treću godišnjicu potpisivanja povijesnog Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, kojim je u Abu Dhabiju započeo hod.

Papa Franjo prisjeća se toga trenutka na početku svoje poruke, pozdravljajući “s ljubavlju i poštovanjem” Velikog imama s kojim je potpisao deklaraciju. “Posljednjih godina hodimo kao braća i sestre u svijesti da smo, poštujući naše kulture i tradicije, pozvani graditi bratstvo i sestrinstvo kao barijeru protiv mržnje, nasilja i nepravde”, poručio je Papa.

Franjo ahvaljuje ostalim “suputnicima”, počevši od šeika Mohammeda bin Zayeda “na njegovoj stalnoj predanosti” bratstvu, Višem odboru za ljudsko bratstvo “za razne inicijative promicane u različitim dijelovima svijeta”, te Općoj skupštini Ujedinjenih naroda “jer je rezolucijom iz prosinca 2020. omogućila da se danas proslavi drugi Međunarodni Dan ljudskog bratstva”. Zahvalnost se nastavlja i svim “građanskim i religijskim institucijama koje podupiru ovu plemenitu nakanu”.

“Bratstvo je jedna od temeljnih i univerzalnih vrednota koja bi trebala biti temelj odnosâ među narodima, tako da se oni koji trpe ili su obespravljeni ne osjećaju isključenima i zaboravljenima, već prihvaćenima i podržanima kao dio jedne ljudske obitelji. Mi smo braća!”, istaknuo je Papa u videoporuci.

Veliki imam Al-Azhara, koji je prije tri godine potpisao s papom Franjom dokument kojim je potaknut današnji Dan UN-a u Abu Dhabiju, putem videoporuke zahvaljuje onima koji rade u korist mira unatoč preprekama koje nosi pandemija: u svijetu obilježenom sukobima, više nego ikad potrebno je da oni koji su pozvani donositi odluke na međunarodnoj razini ustraju u ovoj obvezi.

“Ova proslava znači potragu za boljim svijetom u kojem prevladava duh tolerancije, bratstva, solidarnosti i suradnje”. To je izjavio profesor Ahmad Al-Tayyeb, veliki imam Al-Azhara, predsjednik Muslimanskog vijeća starješina, u videoporuci objavljenoj danas, na Međunarodni dan ljudskog bratstva. To je komemoracija – objašnjava – koja “također ukazuje na nadu u pružanje učinkovitih alata za suočavanje s krizama i izazovima čovječanstva”, posebno se osvrćući na ranjive – siročad, siromašne, raseljene osobe, one koji pate u teškoćama života – ali i na one kojima je srce otvrdnuto zbog raspolaganja bogatstvima kojima vrše vlast i moć.

Veliki imam podsjeća da se ovaj Međunarodni dan obilježava još uvijek u jeku pandemije i kaže da se nada da će strah koji lebdi svijetom poslužiti za uzbunu “otupljenim savjestima i arogantnim dušama”, potaknuti solidarnost s onim iskrenim i mudrim vođama koji namjeravaju osloboditi čovječanstvo od kriza koje su uslijedile.

“Posve sam siguran – kaže – da će svijet, u svim rasama i denominacijama, posebno oni koji su pozvani donositi odluke na međunarodnoj razini, osobe vjere i vodeći intelektualci, moći, ako Bog da, prevladati ove teške krize i ublažiti patnju. To će moći samo ako će – naglašava – ispunjavati svoje obveze”. Potom upućuje svoje pozdrave članovima Višeg odbora ljudskog bratstva, “koji nastavljaju danonoćno raditi na provedbi ciljeva tog plemenitog dokumenta, pokrećući brojne inicijative” koje nadilaze razlike, granice i posebnosti. Pozdravlja njihovu predanost i potiče ih da nastave u suradnji sa svim partnerima kako bi postigli taj “plemeniti cilj”. Nada se da uvijek mogu biti “kao tračak nade i izvor stalne inspiracije za sve koji hodaju tim trnovitim putem”.

“Započeli smo taj hod u nadi u novi svijet, slobodan od ratova i sukoba, u kojemu uplašeni i siromašni mogu biti umireni i podržani, u kojemu su ranjivi zaštićeni i u kojemu vlada pravda”, nastavlja u svojoj video poruci Al-Tayyeb. “Pa i ako smo sigurni da su naši ciljevi daleko od toga da budu dostupni u svijetu ispunjenom neograničenim sukobima, i s obzirom na to da su ti ciljevi neprihvatljivi za ratne huškače, ipak – izjavljuje imam Al-Azhara – krenuti putem mira predodređeno je za sve koji vjeruju u Boga”. Nije važno, tvrdi, koliko prepreke mogu biti teške i zaključuje osobnom obvezom da “ukloni sve poticaje na mržnje, sukobe i ratove. Zaista su nam potrebni prijateljstvo, suradnja i solidarnost da bismo se suočili sa stvarnim izazovima koji prijete čovječanstvu i ugrožavaju njegovu stabilnost”.

Prijedlog, koji je u zaključku ponovio papa Franjo, je da “hodimo rame uz rame, ‘Fratelli tutti’, da budemo konkretni majstori mira i pravde, u skladu razlika i poštujući identitet svake osobe”. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva