Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Foto: Pixabay

Papa: Dosta je špekulacija hranom; hrane treba biti za svakoga

Autor: Ekumena / 01. 10. 2022.

Povodom Međunarodnoga dana svjesnosti gubitka i bacanja hrane, koji se obilježava 29. rujna, papa Franjo je poslao poruku Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), u kojoj upozorava na nedostatak društvene pravednosti zbog koje oko trećina svjetskoga stanovništva nema dovoljno hrane: moramo ubirati da bismo preraspodijelili, a ne proizvoditi kako bismo rasipali

To je problem koji ne možemo zanemariti, a koji taj dan želi istaknuti – uvjerenje je pape Franje koje je izrazio obraćajući se Quu Dongyuu, generalnom direktoru FAO-a, Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, te napominjući da rasipanje hrane znači odbacivanje ljudi. Papa je istaknuo veliku nejednakost koja postoji u svijetu između onih koji žive u izobilju i onih koji još uvijek trpe ili umiru od gladi. ”Nemojmo se ograničiti na riječi – primijetio je – hitno je potrebno učinkovito odgovoriti na bolan vapaj gladnih koji traže pravednost”.

Papa potom piše da korištenje hrane na neprikladan način, rasipajući ju ili gubeći, odgovara življenju kulture ”upotrijebi i baci”, te pokazuje nezanimanje za ono što ima temeljnu vrijednost. Znajući da mnoga ljudska bića nemaju pristup odgovarajućoj ishrani ili sredstvima kojima bi ju nabavili – što je temeljno i prioritetno pravo svake osobe – vidjeti hranu bačenu u otpad ili pokvarenu zbog nedostatka potrebnih sredstava kako bi ju se dostavilo primateljima – primijetio je – doista je sramotno i zabrinjavajuće.

Upozorivši na sve veće nejednakosti, te pozivajući se na podatke Izvještaja o stanju prehrambene i nutritivne sigurnosti u svijetu, Papa je napomenuo da je broj ljudi na planetu koji nemaju dovoljno hrane, zbog višestrukih kriza s kojima se čovječanstvo mora suočavati, prošle godine značajno porastao. Njihov vapaj – dodao je – mora odjeknuti u središtima u kojima se donose odluke. ”Stoga, ponavljam, moramo ubirati da bismo preraspodijelili, a ne proizvoditi da bismo rasipali (Govor članovima Europske federacije banaka hrane, 18. svibnja 2019.). Rekao sam to već prije i neću se umoriti ponavljati: rasipati hranu znači gubiti ljude!”

Suočena s ”paradoksom obilja”, koje je još prije 30 godina osudio sveti Ivan Pavao II., cijela se međunarodna zajednica treba mobilizirati – napomenuo je papa Franjo. ”Činjenica je da na svijetu ima dovoljno hrane da nitko ne ide u krevet praznoga trbuha; naime, proizvedeni prehrambeni resursi više su nego dovoljni da se prehrani 8 milijardā ljudi, ali glad ipak nije iskorijenjena. Ono što nedostaje jest društvena pravednost, odnosno – kako je napisao – način na koji se regulira upravljanje resursima i raspodjela bogatstva”.

”Hrana ne može biti predmet špekulacije. O tomu ovisi život. I skandalozno je to da veliki proizvođači potiču kompulzivni konzumerizam radi bogaćenja, uopće ne vodeći računa o stvarnim potrebama ljudi. Špekulacije hranom treba zaustaviti – istaknuo je rimski biskup – Moramo prestati tretirati hranu, koja je temeljno dobro za sve, kao robu za razmjenu za mali broj ljudi.

I moramo prestati pohlepno iskorištavati Zemlju te ju zlostavljati i uništavati poradi našega potrošačkog pretjerivanja – napomenuo je Papa. Rasipanje ili gubljenje hrane, naime, pridonosi povećanju emisije stakleničkih plinova, a time klimatskim promjenama i njihovim štetnim posljedicama. Posebno je pritom spomenuo mlade koji od nas traže da izoštrimo pogled i proširimo srce, kako bismo se brinuli o zajedničkom domu koji je izišao iz Božjih ruku”.

Papin je apel jasan. ”Ne možemo se zadovoljiti retoričkim vježbama u toj vrlo važnoj stvari, koje rezultiraju izjavama koje se poslije ne ostvaruju zbog zaboravljivosti, škrtosti ili pohlepe. Vrijeme je da se djeluje hitno i za opće dobro. Hitno je potrebno da države i velike multinacionalne kompanije, udruge i pojedinci – svi, bez iznimke – učinkovito i pošteno odgovore na bolan vapaj gladnih koji traže pravednost. Na svakomu je od nas da svjesno i odgovorno usmjerimo svoj način života, kako nitko ne bi bio lišen hrane koja mu je potrebna i o kojoj ovisi njegov opstanak”, – istaknuo je papa Franjo. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva