Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Slika: Pixabay

Papa: “Cijeli svijet je u ratu, u samouništenju, zaustavimo se na vrijeme!”

Autor: D. P. / 06. 02. 2023.

Vraćajući se iz Južnoga Sudan, u nedjelju, 5. veljače, papa Franjo, canteburyjski nadbiskup Welby i moderator Opće skupštine škotske Crkve Greenshields, razgovarali su s novinarima. Sveti je Otac govorio o nasilju, definirajući ga “dnevnom temom”, te istaknuo da je jedan od problema prodaja oružja. Govoreći o Benediktu XVI. rekao je da je njegovo preminuće bilo instrumentalizirano i da “nije bio ogorčen onim što sam činio”.

Cijeli svijet je u ratu, u samouništenju, zaustavimo se na vrijeme! – istaknuo je papa Franjo, razgovarajući s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Južnoga Sudana, uz canterburyjskoga nadbiskupa Justina Welbyja i moderatora opće skupštine škotske Crkve Iaina Greenshieldsa. Za Svetoga je Oca to bila prigoda da istakne kako je kriminalizacija homoseksualaca nepravda – kada je riječ o pojedincima, a ne skupinama – te da se osvrne i na preminuće pape emeritusa Benedikta XVI., koje su – prema njegovim riječima – neki instrumentalizirali u stranačke svrhe. Također je kazao da njegov prethodnik, s kojim se nekoliko puta savjetovao proteklih godina, nije bio ogorčen – kako je rekao – onim što sam činio. Na samom početku razgovora papa Franjo je istaknuo ekumensko obilježje apostolskoga putovanja u Južni Sudan, zbog čega je želio da dvojica poglavara budu s njim na konferenciji za tisak; posebno canterburyjski nadbiskup, koji ima dugogodišnju povijest na tom putu pomirenja u Južnom Sudanu.

Zajedno s nadbiskupom Welbyjem i moderatorom Greenshieldsom, Sveti je Otac govorio o ljudskim resursima Afrike, ističući inteligentne mlade ljude koji su pravo bogatstvo i za koje treba napraviti mjesta, a ne zatvarati im vrata. Što se pak tiče prirodnih bogatstava, Papa je ponovno istaknuo kako valja iskorijeniti ideju da Afriku treba iskoristiti.

I nadbiskup Welby je istaknuo veliki problem eksploatacije, te osvrćući se posebno na Demokratsku Republiku Kongo rekao da ona nije igralište velikih sila koje se ponašaju neodgovorno, kroz “zanatsko rudarenje”, iskorištavanjem djece vojnika, otmicama, silovanjima velikih razmjera, i koje jednostavno pljačkaju tu zemlju, koja bi trebala biti jedna od najbogatijih u svijetu, sposobna pomoći ostatku Afrike. Zemlja je mučena, tehnički je dobila političku neovisnost, ali ne i gospodarsku – rekao je canterburyjski nadbiskup.

Osvrćući se na nasilje koje ne prestaje na afričkom kontinentu, Papa je primijetio kako su upravo u Južnom Sudanu mogli vidjeti da je to svakodnevna tema. Bolno je gledati kako se izaziva nasilje – napomenuo je te posebno istaknuo prodaju oružja, i to ne samo među velikim silama, nego u to uključuju siromašno stanovništvo, čak i djecu, dajući im oružje. Iza toga su – prema Papinim riječima – gospodarski interesi iskorištavanja zemlje, minerala, bogatstava. To je đavolski; to znači uništenje stvorenoga, osobe, društva – rekao je te dodao da je prodaja oružja možda najveća pošast na svijetu.

Na pitanje o posredovanju u sukobu u Ukrajini, papa Franjo je rekao da je otvoren za susret s oba predsjednika, i s ukrajinskim i s ruskim. Također je istaknuo da rat u Ukrajini nije jedini; valja podsjetiti da je Sirija u ratu već dvanaest-trinaest godina, a Jemen više od deset. Sjetimo se Mjanmara, jadnoga naroda Rohingya, izbjeglica koji lutaju svijetom jer su protjerani iz svoje domovine. Posvuda u Latinskoj Americi, koliko je ratnih žarišta! Da, postoje ratovi koji su važniji zbog buke koju stvaraju, ali ne znam, cijeli je svijet u ratu, i sam se uništava. Moramo ozbiljno razmisliti: svijet je u samouništenju. Zaustavimo se na vrijeme! – potaknuo je papa Franjo.

Upitan o globalizaciji ravnodušja, rimski je biskup istaknuo da je ima posvuda. Ako samo pomislimo da su najveća bogatstva na svijetu u rukama manjine, a ti ljudi ne gledaju bijedu, srce im se ne otvara kako bi pomogli – primijetio je.

Što se pak tiče njegovih putovanja, najavio je putovanje u Indiju sljedeće godine, dok će ove godine, u kolovozu, biti u Lisabonu (u prigodi Svjetskoga dana mladih) te 23. rujna u  Marseilleu, u Francuskoj, odakle će možda otići u Mongoliju, ali to još nije definirano – rekao je papa Franjo na konferenciji za novinare po povratku s 40. apostolskog putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva