Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Foto: Pixabay

Papa budistima: Dijalog može potaknuti ekološko obraćenje

Autor: D. P. / 20. 01. 2023.

Papa Franjo primio je u četvrtak, 19. siječnja izaslanstvo budističkih monaha iz Kambodže u pratnji civilnih predstavnika i prefekta Dikasterija za međureligijski dijalog, kardinala Ángela Ayusa Guixota te istaknuo da nas “ekološko obraćenje poziva na zaokret i promjenu loših navika kako bismo mogli sanjati, stvarati i djelovati zajedno u ostvarenju pravedne i ravnopravne budućnosti”.

Papa je pohvalio napore u poticanju dijaloga među religijama, rekavši da taj važan element društva pomaže ljudima da žive mirno kao braća i sestre.

Potom je istaknuo važnost življenja jednostavnim načinom života u svijetu koji je ranjen pohlepom i pretjeranom željom za financijskim dobrom, uz nedostatak solidarnosti s bližnjima i gotovo vrlo malim poštovanjem prema okolišu u mnogim područjima.

Franjo je napomenuo da se pozitivne promjene mogu dogoditi samo kroz promjenu srca, pogleda na svijet i djelovanja. “Siromaštvo i nedostatak poštovanja dostojanstva marginaliziranih uzrokuju patnje i razočaranja u našem vremenu. Protiv njih se moramo boriti sveobuhvatnim strategijama koje promiču svijest o temeljnoj krhkosti našeg okoliša”, kazao je.

“Ekološko obraćenje”, istaknuo je Papa, “može započeti tek kada jasno prepoznamo ljudske korijene u sadašnjoj ekološkoj krizi.

Neophodno je hitno tražiti, kroz dijalog na svim razinama, cjelovita rješenja koja se temelje na poštivanju temeljne međuovisnosti između ljudi i prirode, rekao je te dodao da samo istinsko pokajanje može stati na kraj ideologijama i praksama koje štete zemlji, uključujući pretjeranu potragu za profitom i nedostatkom solidarnosti.

Ekološko obraćenje ima za cilj pretvoriti ono što se događa u svijetu u osobnu patnju i tako prepoznati doprinos koji svatko može dati u vezi s tim”, rekao je.

Međureligijski dijalog, istaknuo je, pomaže ljudima različitih religija da rade zajedno na njegovanju ekološke odgovornosti.

“Slijedeći te prakse, budisti mogu postići suosjećajnu zaštitu za sva bića, uključujući Zemlju, njihovo stanište”.

Kršćani, dodao je, ispunjavaju svoju ekološku odgovornost kada nastoje zaštititi sve stvoreno kao njegovi pouzdani upravitelji.

Franjo je zaključio svoje obraćanje budističkom izaslanstvu monaha iz Kambodže zahvalivši im što su odvojili vrijeme da posjete Rim što je ujedno bila i prilika da se učvrsti trajno prijateljstvo i da se nastavi suradnja s Dikasterijem za promicanje međureligijskog dijaloga. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva