Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 02. 2024.
Prijava
(Foto: manfredrichter/Pixabay)

Papa apelirao na sporazum o žitu, “vapaj gladnih uzdiže se sve do neba”

Autor: D. P. / 30. 07. 2023.

Papa Franjo pozvao je na molitve za obnovu distribucije žitarica kroz Crnomorsku inicijativu, apelirajući na vlasti Ruske Federacije, kako bi se spasili milijuni gladnih. Na kraju nedjeljne molitve Anđeoskoga pozdravljenja apelirao je na nastavak molitve za mučeničku Ukrajinu, gdje rat uništava sve, čak i žito. Posebno je izrazio zabrinutost zbog sloma Crnomorske inicijative koja je omogućila otpremu žitarica iz luka u regiji zajedničkim dogovorom Ukrajine i Rusije.

“Apeliram na svoju braću, vlasti Ruske Federacije da se Crnomorska inicijativa nastavi provoditi i da se žitarice može sigurno transportirati“.

Papa je rekao da je žito Božji dar kojim se hrani čovječanstvo, a ratna razaranja koja mu prijete ozbiljna su uvreda Bogu.

“Vapaj milijuna braće i sestara koji trpe gladi uzdiže se sve do neba”.

Obraćajući se novinarima proteklih dana, glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres osudio je neuspjeh Crnomorske inicijative u vezi s pošiljkama žitarica, kao i bombardiranje lučkih instalacija, pa čak i depozita žitarica.

Rekao je da su vrlo zabrinuti jer nastavak sukoba može imati još dramatičnije posljedice na globalnoj razini, a posebno u odnosu na zemlje u razvoju. Istodobno je zajamčio spremnost UN-a da pomogne u oživljavanju inicijative, istaknuvši: “Moramo učiniti stvari koje su moguće i činimo sve što možemo kako bismo zajamčili uspjeh i ukrajinske i ruske hrane i gnojiva na globalnim tržištima”. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva