Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Papa: Agresorski rat protiv Ukrajine je okrutan i svetogrdan

Autor: Ekumena

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 20. ožujka Papa je spomenuo subotnji posjet ukrajinskim mališanima u bolnici Bambino Gesù u Rimu te pozvao vjernike da mu se u petak pridruže u posveti čovječanstva, posebno Rusije i Ukrajine, Bezgrješnom Srcu Marijinu.

”Nažalost, ne prestaje nasilna agresija na Ukrajinu, to besmisleno krvoproliće u kojemu se svakoga dana ponavljaju uništenja i okrutnosti. Za to nema opravdanja” – istaknuo je te snažno potaknuo međunarodnu zajednicu da se istinski zauzmu ”za okončanje tog odurnoga rata”. ”I ovoga su tjedna – dodao je – projektili i bombe pogodili civile, starije osobe, djecu i trudne majke”.

Prisjetio se milijuna ukrajinskih izbjeglica koji moraju bježati ostavljajući sve iza sebe, a posebnu bol – kako je rekao – osjeća ”zbog onih koji nemaju čak ni priliku pobjeći”.

”Brojne bake i djedovi, bolesni i siromašni, odvojeni od svojih obitelji, brojna djeca i slabi ljudi, ostaju umrijeti pod bombama, u nemogućnosti da prime pomoć i ne pronalazeći sigurnost čak ni u skloništima od zračnih napada. Sve je to nehumano! Štoviše, to je i svetogrđe, jer ide protiv svetosti ljudskoga života, posebno protiv bespomoćnoga ljudskog života koji valja poštovati i štititi, a ne eliminirati, i koji dolazi prije svake strategije! Nemojmo zaboraviti: to je okrutnost, neljudska i svetogrdna”, istaknuo je Papa te potaknuo na tihu molitvu za sve koji trpe.

Potom je napomenuo kako je utješna spoznaja da narodu koji je ostao pod bombama ne nedostaje blizina pastirā, koji ovih tragičnih dana žive evanđelje ljubavi i bratstva. S nekima se od njih čuo telefonski; blizu su narodu Božjem – kazao je te im izrazio zahvalnost za to njihovo svjedočanstvo, za potporu pruženu tolikim očajnim ljudima.

Posebne je misli upravio apostolskom nunciju nadbiskupu Visvaldasu Kulbokasu, koji je zajedno sa svojim suradnicima od početka rata ostao u Kijivu. ”Svojom me prisutnošću – kazao je – svaki dan čini bliskim izmučenom ukrajinskom narodu”.

”Budimo blizu tom napaćenom narodu, zagrlimo ga s ljubavlju, te konkretnim zauzimanjem i molitvom – rekao je Papa te upozorio – Nemojmo se naviknuti na rat i nasilje, nemojmo se umoriti od sadašnjega velikodušnog prihvata; nemojmo to činiti samo sada, u krizi, nego i u nadolazećim tjednima i mjesecima. Znate da u prvom trenutku svi dajemo sve od sebe u prihvatu, ali poslije nam navika malo ohladi srce te zaboravimo. Mislimo na te žene, na tu djecu, koje će s vremenom, bez posla, odvojene od svojih muževa, postati žrtve društvenih lešinara. Zaštitimo ih, molim vas”, kazao je Papa. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Papa Franjo, Svijet
Oznake: Mir, Papa Franjo, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva