Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 20. 03. 2023.
Prijava
Liturgija u Koptskoj pravoslavnoj Crkvi

Osnovana Stalna konferencija orijentalnih pravoslavnih Crkava u Europi

Autor: D. P. / 25. 02. 2023.

Biskupi orijentalnih pravoslavnih Crkava, koji djeluju u Europi, osnovali su u Beču ”Stalnu konferenciju orijentalnih pravoslavnih Crkava u Europskoj uniji” (Standing Conference of Oriental Orthodox Churches in the European Union – OCE), objavio je Kathpress.

Domaćin osnivačke skupštine konferencije koja okuplja pravoslavne zajednice s Bliskog istoka, održane ovog tjedna u Beču, bio je bečki armensko-apostolski biskup Tiran Petrosyan, a na skupu su sudjelovali brojni predstavnici Armenske apostolske, Koptske pravoslavne i Sirijske pravoslavne Crkve.

Službeni osnutak Konferencije uslijedio je nakon dvaju pripremnih susreta u Njemačkoj, a za predsjednika je izabran patrijarhijski izaslanik za zapadnu Europu i predstavnik Armenske apostolske Crkve pri Svetoj Stolici, armensko-apostolski nadbiskup Khajag Barsamian.
Sudionici konferencije sastali su se u četvrtak s bečkim nadbiskupom kardinalom Christophom Schönbornom i izaslanstvom zaklade Pro Oriente.

Prema riječima nadbiskupa Barsamiana, Konferencija služi međusobnoj suradnji istočnih Crkava i zajedničkom produbljenju odnosa s drugim Crkvama. Pravoslavlju je potrebna suradnja s drugim Crkvama ”kako bi se na zajedničkom putu k punom jedinstvu, koje je tema službenog teološkog dijaloga, međusobno koordinirale i praktične teme poput socijalnih pitanja, pastoralne suradnje, odgoja i obrazovanja”, rekao je nadbiskup Barsamian.

”Zajednički se treba suočiti s izazovima u europskom kontekstu, a to znači integraciji istočnih kršćana u Europi što je već dugo stvarnost”, zaključio je.

Stalna konferencija istočnih pravoslavnih Crkava u Europskoj uniji osnovana je po uzori na već dugo postojeću Stalnu konferenciju istočnih pravoslavnih Crkava u Americi (Standing Conference of Oriental Orthodox Churches – SCOOCH), koja sudjeluje i u dijalogu s Katoličkom Crkvom u SAD-u.

Nadbiskup Barsamian djelovao je niz godina u SAD-u, gdje je bio odgovoran za ekumenske odnose Armenske Crkve.

Tijekom susreta s kardinalom Schönbornom i predstavnicima zaklade Pro Oriente, Barsamian je najavio da će tražiti kontakt i s Vijećem biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) s ciljem produbljenja dijaloga o društvenim temama.

Sudionici konferencije izrazili su i naglašenu želju za još snažnijom suradnjom s katoličkom zakladom Pro Oriente, čiji je temeljni cilj dijalog s istočnim kršćanima (KTA / IKA / D. P.).

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva