Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Osnovana Stalna konferencija orijentalnih pravoslavnih Crkava u Europi

Autor: D. P.

Biskupi orijentalnih pravoslavnih Crkava, koji djeluju u Europi, osnovali su u Beču ”Stalnu konferenciju orijentalnih pravoslavnih Crkava u Europskoj uniji” (Standing Conference of Oriental Orthodox Churches in the European Union – OCE), objavio je Kathpress.

Domaćin osnivačke skupštine konferencije koja okuplja pravoslavne zajednice s Bliskog istoka, održane ovog tjedna u Beču, bio je bečki armensko-apostolski biskup Tiran Petrosyan, a na skupu su sudjelovali brojni predstavnici Armenske apostolske, Koptske pravoslavne i Sirijske pravoslavne Crkve.

Službeni osnutak Konferencije uslijedio je nakon dvaju pripremnih susreta u Njemačkoj, a za predsjednika je izabran patrijarhijski izaslanik za zapadnu Europu i predstavnik Armenske apostolske Crkve pri Svetoj Stolici, armensko-apostolski nadbiskup Khajag Barsamian.
Sudionici konferencije sastali su se u četvrtak s bečkim nadbiskupom kardinalom Christophom Schönbornom i izaslanstvom zaklade Pro Oriente.

Prema riječima nadbiskupa Barsamiana, Konferencija služi međusobnoj suradnji istočnih Crkava i zajedničkom produbljenju odnosa s drugim Crkvama. Pravoslavlju je potrebna suradnja s drugim Crkvama ”kako bi se na zajedničkom putu k punom jedinstvu, koje je tema službenog teološkog dijaloga, međusobno koordinirale i praktične teme poput socijalnih pitanja, pastoralne suradnje, odgoja i obrazovanja”, rekao je nadbiskup Barsamian.

”Zajednički se treba suočiti s izazovima u europskom kontekstu, a to znači integraciji istočnih kršćana u Europi što je već dugo stvarnost”, zaključio je.

Stalna konferencija istočnih pravoslavnih Crkava u Europskoj uniji osnovana je po uzori na već dugo postojeću Stalnu konferenciju istočnih pravoslavnih Crkava u Americi (Standing Conference of Oriental Orthodox Churches – SCOOCH), koja sudjeluje i u dijalogu s Katoličkom Crkvom u SAD-u.

Nadbiskup Barsamian djelovao je niz godina u SAD-u, gdje je bio odgovoran za ekumenske odnose Armenske Crkve.

Tijekom susreta s kardinalom Schönbornom i predstavnicima zaklade Pro Oriente, Barsamian je najavio da će tražiti kontakt i s Vijećem biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) s ciljem produbljenja dijaloga o društvenim temama.

Sudionici konferencije izrazili su i naglašenu želju za još snažnijom suradnjom s katoličkom zakladom Pro Oriente, čiji je temeljni cilj dijalog s istočnim kršćanima (KTA / IKA / D. P.).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva