Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Foto: Pixabay

Optužbe protiv više švicarskih biskupa zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja

Autor: D. P. / 10. 09. 2023.

Švicarska biskupska konferencija, u nedjelju 10. rujna, priopćenjem je odgovorila na navode u medijima vezano za navodna zataškavanja u vezi s postupanjem u slučajevima seksualnog zlostavljanja, izvještava Vatican News.

U priopćenju se navodi da su u pismu nunciju u Švicarskoj krajem svibnja ”iznesene optužbe u vezi s postupanjem u slučajevima seksualnog zlostavljanja protiv nekoliko umirovljenih i sadašnjih članova Švicarske biskupske konferencije kao i drugih svećenika”. Protiv nekih od njih postoji i optužba da su ”i sami počinili seksualne napade u prošlosti”.

Predsjednik Švicarske biskupske konferencije biskup Felix Gmür također je saznao za to pismo i obavijestio je nuncija da se odgovorni u Rimu, odnosno Dikasterij za biskupe, već bavi tim pitanjem. ”Dana 23. lipnja 2023. Dikasterij je naredio preliminarnu kanonsku istragu o ovoj stvari i imenovao biskupa Josepha Bonnemaina voditeljem istrage”, obavijestili su biskupi. Sadašnji biskup Chura, kao bivši službenik, ima iskustva u vođenju takvih istraga i kaznenih postupaka. ”Preliminarna istraga biskupa Josepha Bonnemaina je u tijeku i očekuje se da će biti dovršena do kraja godine”.

Glavni predmet ove preliminarne crkvene istrage su tvrdnje o zataškavanju slučajeva zlostavljanja, stoji u priopćenju biskupske konferencije. Policija i državno odvjetništvo prvenstveno su odgovorni za istraživanje navodnih seksualnih prijestupa. ”Budući da je ovo postupak koji je u tijeku, ne možemo dati nikakve daljnje informacije”. U priopćenju se ne spominju imena biskupa na koje je usmjerena preliminarna istraga.

Smjernice Švicarske biskupske konferencije obvezuju crkvene poglavare da, u dogovoru s dotičnom osobom, prijave sumnju na seksualne prijestupe nad maloljetnicima državnom odvjetništvu. O slučajevima navedenim u pismu obaviještena su nadležna državna odvjetništva, pojašnjavaju u biskupskoj konferenciji.

Nakon što preliminarna istraga bude dovršena, biskup Bonnemain će podnijeti izvješće o istrazi i spise Dikasteriju za biskupe u Vatikanu. Rim tada odlučuje kako dalje. Pilot studija o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Švicarskoj bit će javno predstavljena 12. Rujna. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva