Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Foto: Open Doors

Open Doors: Progonjen svaki sedmi kršćanin

Autor: M. M. / 19. 01. 2023.

Organizacija Open Doors (Otvorena vrata) objavila je “World Watch List 2023”, izvještaj prema kojem je u godinu dana, od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022., više od 360 milijuna kršćana trpjelo visoke razine progona i diskriminacije zbog svoje vjere.

To znači da je progonjen svaki sedmi kršćanin na svijetu, ističe međunarodna organizacija koje je cilj ohrabrivati ljude da pomažu kršćanskim vjernicima koji pate zbog svoje vjere.

U promatranom je razdoblju 5621 kršćanin ubijen zbog vjerskih razloga, a 90 posto ubojstava dogodilo se u Nigeriji. Na ovogodišnjoj je svjetskoj listi broj ubijenih kršćana, primjerice, 80 posto veći nego prije pet godina (3066).

Sjeverna Koreja se vratila na vrh zemalja s najvišim razinama progona kršćana. Ta država ima indeks 98 (od sto), što je najviša vrijednost od početka praćenja (1993. godine). Brojna su uhićenja te otkrivanja i zatvaranja kućnih crkava koja omogućuje (i) novi “zakonu protiv reakcionarnog mišljenja”.

Komunističku Koreju slijede Somalija, Jemen, Eritreja, Libija, a cijeli je izvještaj s trendovima dostupan na internetskim stranicama organizacije Open Doors. (M. M.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva