Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Olivera Jovanović (Screenshot AJB)

Olivera Jovanović imenovana glavnom i odgovornom urednicom “Pravoslavlja” – novina Srpske Patrijaršije

Autor: D. P. / 31. 12. 2023.

Na predlog Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, za novog glavnog i odgovornog urednika Pravoslavlja, novina Srpske Patrijaršije, Sveti Arhijerejski Sinod je postavio dosadašnjeg ko-urednika gospođu Oliveru Jovanović.

Gospođa Jovanović potiče iz poznate svešteničke porodice Ljubinac. Posle završene osnovne škole u Sokocu, završava Prvu gimnaziju u Sarajevu i Bogoslovski institut Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. U braku sa sveštenikom Vanjom Jovanovićem ima sinove Vasilija, Matiju i Zorana.

Njen prvi tekst “Veronauka na Romaniji” objavljen je u Pravoslavlju 1996. godine. Posebno se angažovala u istraživanju čuvenih srpskih porodica koje su ostavile istorijski pečat u Sarajevu, kao i u procesima popisa i povratka imovine Srpske Pravoslavne Crkve. U kasnijim aktivnostima koristilo joj je prvo radno iskustvo koje je posle studija stekla u Beogradu u finansijskom i bankarskom sektoru. Na poziv Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, 1998. godine se vraća u Sarajevo.

Od tada do danas Crkva joj poverava niz odgovornih dužnosti i poslova vezanih za misiju i međureligijski dijalog kako na lokalnom i regionalnom tako i na globalnom nivou.

Radila  je kao koordinator projekata Svetske konferencije religija za mir sa sedištem u Njujorku i Tokiju. Godine 1999. u Amanu, Jordan, učestvuje u planiranju i organizovanju Generalne skupštine Svetske konferencije religija za mir. Od 2000. do 2004. godine kao deo ekspertske grupe Međureligijskog veća Bosne i Hercegovine učestvuje u pisanju teksta za izradu predloga Zakona o slobodi vere i pravnom položaju Crkava i verskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Od 2005. do 2021. godine radi u Međureligijskom veću Bosne i Hercegovine sa sedištem u Sarajevu, gde Srpsku Pravoslavnu Crkvu zastupa kao stručni savetnik za međureligijski dijalog. U tom svojstvu organizovala je Prvi međureligijski susret veroučitelja tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Bosni i Hercegovini, kao i Prvi i Drugi kongres žena različitih konfesija. Kroz rad sa ženama dobila je licencu za izvođenje planetarno poznate pozorišne predstave Sedam – protiv nasilja nad ženama, izvođene u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Crkvu je 2006. godine, kao član delegacije, predstavljala na Skupštini Svetskog saveta crkava u Brazilu i na konsultacijama za mirovna razrešenja sukoba koje je održano u Severnoj Irskoj u organizaciji Evropskog saveta crkava. Kao ekspert, u okviru delegacije Srpske Patrjaršije, učestvovala je u Pravoslavno-muslimanskom dijalogu koji su 2008. godine u Atini organizovali Carigradska Patrijaršija i Svetsko islamsko misionarsko društvu.

Autor je pravoslavnog dela “Glosara religijskih pojmova”. Urednica je knjige “Običaji muslimana, pravoslavnih, rimokatolika i Jevreja u BiH”. Sa engleskog je prevela više knjiga iz edicije “Hristos deci” i bila urednica posebnih izdanja časopisa “Religijski pogledi” koji izdaje Međureligijsko veće. Ko-urednica je Priručnika za verske službenike protiv stigmatizacije osoba koje su preživele silovanje u poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Bila je član Upravnog odbora Evropske mreže žena vernica sa sedištem u Briselu. Posle odlaska iz Međureligijskog veća radila je kao konsultant na projektima Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i Nacionalnog demokratskog instituta. Autor je brojnih kolumni i članaka na različite teme (bila je kolumnistica portala Autograf i suradnica je portala Ekumena, op. D. P.).

Od decembra 2022. godine radi u Informativno-izdavačkoj ustanovi Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Govori engleski i služi se francuskim jezikom. (SPC / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva