Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Održana treća svjetska molitva krunice inicijative Mater Fatima

Autor: Drago Pilsel / 14. 05. 2021.

Treća svjetska molitva krunice u organizaciji inicijative Mater Fatima održana je u krilu zaštitnice Kolumbije – u svetištu Gospe od krunice u gradu Chiquinquiri, na obljetnicu ukazanja Gospe Fatimske te svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 13. svibnja. Izravni prijenos mogao se pratiti i u programu Hrvatskoga katoličkog radija.

U programu HKR-a uoči i tijekom izravnog prijenosa iz Kolumbije sudjelovali su bogoslov Kolumbijac Nilson Gerardo Andrade Ibarra, koordinator inicijative Mater Fatima za Hrvatsku Franko Ćorić, Dalija Mock s Radio Marije i župni vikar u župi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu fra Ivan Marija Lotar. Program je vodila mr. Tanja Maleš.

Inicijativa Mater Fatima ima kao cilj okupiti svijet u molitvenom zajedništvu i zatražiti Gospinu zaštitu i zagovor za potrebe svijeta, a pokretač inicijative, Meksikanac vlč. Hector Ramirez prije susreta je poručio i na koju nakanu će posebno posvetiti molitvenu večer: „Ove godine želimo molitvu na poseban način prikazati za posvećenje Katoličke Crkve. Imali smo milost i radost imati dvije prethodne molitve koje su se urezale u srca mnogih katolika diljem svijeta. Prvu smo krunicu prenosili iz Portugala, drugu iz Meksika, a sada posjećujemo Presvetu Djevicu u jednoj njoj također ljubljenoj zemlji – Kolumbiji”.

U sklopu molitvenog programa slavljena je misa koju je predvodio rektor svetišta dominikanac fr. Carlos Mario Alzate. U propovijedi je rekao da je Marija odlučna jer nam daje hrabrost da možemo mijenjati svijet. Stoga se ne moramo bojati odlučiti mijenjati svijet. Marija je mnogo razmatrala. Milost Duha Svetoga dalo joj je snage za djelovanje, kazao je fr. Carlos. Uslijedilo je izlaganje Presvetog i molitva Otajstva svjetla krunice. Svaka desetica krunice bila je posvećena određenoj nakani. Prva je bila posvećena za žrtve COVID-a 19, koji muči svijet: za tri milijuna umrlih, za oboljele i njihove obitelji, za medicinsko osoblje i sve one koji se bore protiv ove pošasti. U drugoj se desetici molilo za zagovor svetog Josipa – u povodu 150. obljetnice njegovog proglašenja zaštitnikom sveopće Crkve – da čuva i štiti puk kršćanski, nadahnjuje svećenike, bdije nad pozivima u religijski i svećenički život te da svima nama bude uzor svetosti u svakodnevici. Nakana treće desetice bila je za sve obitelji svijeta, ne samo one blagoslovljene sakramentalnim vezama, već i one koje se nalaze na putu vjere, koje trpe materijalne poteškoće te onima koji su izgubili veselje prve ljubavi te za nepotpune obitelji, za siročad i udovice kako bi u susretu s Bogom bili motivirani slijediti ga, a u nama pronašli okruženje puno ljubavi i solidarnosti. U četvrtoj desetici se molilo Boga preko njegove presvete Majke obraćenje grešnika, onih koji čine nepravdu, ne poštuju bližnjega i uništavaju okoliš kao i za osobe i institucije koje umjesto rada za opće dobro ne cijene život, potiču nasilje i potpomažu stilovima života koji vrijeđaju Boga te vrijeđaju ljudsko dostojanstvo. Posljednja desetica bila je posvećena molitvi za pomirbu i oprost među ljudima i narodima te za trenutačno okončanje ratnih sukoba, svake diskriminacije po rasi, imetku ili religiji kao i za vjerske slobode i solidarnost među narodima. Uslijedila je posveta presvetim srcima Isusa, Marije i Josipa te procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom, platnom Naše Gospe od Chiquinquire i hodočasničkim kipom Gospe Fatimske.

Na sudjelovanje u inicijativi pozvali su i članovi Kolumbijske biskupske konferencije. Ipak, s obzirom da mnogi nisu bili u mogućnosti sudjelovati uživo, vjernici su bili pozvani organizirati molitvu i klanjanje u isto vrijeme u svojim župama. Uz to, više od 60 država prenosilo je program. Osim prijenosa, u pripravi za susret pokrenuta je i kampanja „Jedna ruža za našu Gospu”, gdje se pozvalo ljude neka pošalju svoje fotografije držeći ružu, a prethodno izmole jednu Zdravomariju. Za svaku poslanu sliku, u svetištu u Chiquinquiri postavljena je pred oltar jedna ruža.

Objavljeno u: Nekategorizirano
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva