Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Susret istočnih katoličkih biskupa Europe u Grčkoj (Foto: Križevačka eparhija)

Održan godišnji susret istočnih katoličkih biskupa Europe

Autor: D. P. / 23. 09. 2023.

Redovni godišnji susret istočnih katoličkih biskupa Europe održan je od 18. do 21. rujna u Ateni, u Grčkoj.

Susret je održan pod pokroviteljstvom Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), a domaćin ovogodišnjeg susreta bio je biskup Manuel Nin, OSB, apostolski egzarh za katolike bizantskog obreda u Grčkoj.

Na susretu je sudjelovao križevački vladika Milan Stipić, u pratnji đakona Livija Marijana. Na trodnevnom zasjedanju koje je održano dijelom i u Centru ”Pammakaristos” u mjestu Nea Makri, kojega kao dom za bolesnu djecu vodi grčki egzarhat, govorilo se najviše o obitelji i poslanju Crkve s obzirom na suvremene izazove kroz koje kršćanske obitelji prolaze.

Na početku susreta skup su pozdravili predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija mons. Ginzaras Grušas, tajnik Dikasterija za Istočne Crkve o. Michel Jalack te apostolski nuncij u Grčkoj mons. Jan Romeo Pawłowski.

Prvoga dana susreta pomoćni biskup Bratislave vladika Milan Lach, DI, održao je predavanje o izazovima s kojima se danas suočavaju obitelji, a sudionici su nakon toga razgovarali o svojim iskustvima i stavovima s obzirom na obiteljski pastoral u manjim radnim skupinama. Drugoga dana susreta đakon dr. Janos Nyiran iz Mađarske grkokatoličke Crkve govorio je o odnosim biskupa prema svećeničkim i đakonskim obiteljima, kao i posebnim izazovima s kojima se one susreću.

U zajedničkim konferencijama nakon predavanja i rada po grupama, kroz intervente brojnih sudionika prevladala su mišljenja kako je danas više nego ikada potrebno pastoralno raditi s individualnim obiteljima u župama, kao i sa svećeničkim i đakonskim obiteljima, a posebno su biskupi pozvani bdjeti nad obiteljskim pastoralom u svojim biskupijama te biti upoznati s njihovim poteškoćama, izazovima i duhovnom životu.

Obitelj je temeljna stanica zdravoga društva i Crkve te kao takva treba imati povlašteno mjesto u pastoralnim aktivnostima Crkve u današnjem svijetu, a osobito u Europi gdje je ona izložena brojnim izazovima sekularizacije pa i napadima, zaključeno je. Istočne katoličke Crkve s brojnim oženjenim svećenicima i đakonima koji imaju obitelji mogu dati osobito vrijedan doprinos u sveopćem poslanju obiteljskog pastorala Katoličke Crkve.

Biskupi iz nekih zapadno-europskih zemalja istaknuli su da se u sekulariziranim društvima zapadne Europe izmijenio pojam obitelji i ne odgovara više kršćanskom pojmu obitelji, a u nekim zemljama je čak nepoželjno, pa i zakonski zabranjeno braniti osnovne postulate kršćanske obitelji. Tako se u nekim krajevima u školama više ne smije govoriti o obitelji kao zajednici muškarca, žene i djece i takav stav javno iznesen može imati zakonski kažnjive posljedice. Biskupi grkokatoličke Crkve u Ukrjini iznijeli su osobite poteškoće koje proživljavaju obitelji uslijed nametnutoga rata gdje se događaju brojne rastave, raseljavanja i razdvajanja brojnih obitelji.

U sklopu susreta održana je svečana arhijerejska liturgija u grkokatoličkom katedralnom hramu Presvete Trojice u Ateni, sjedištu Grkokatoličkog egzarhata, koji ove godine obilježava 100. godišnjicu osnivanja. Božanskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustog predsjedao je domaći vladika Manuel Nin, grčki egzarh, u zajedništvu sa svim biskupima koji sudjeluju na susretu, svećenicima i đakonima.

Liturgija je slavljena pretežno na grčkom, a pojedini dijelovi služeni su na staroslavenskom i ukrajinskom jeziku. Nakon liturgije program je nastavljen prezentacijom o povijesti grkokatoličkog egzarhata u Grčkoj, kojega je pripremio katedralni župnik arhimandrit o. Besarion, a na koncu je pred katedralom nastupilo folklorno društvo s tradicionalnim grčkim pjesmama i plesovima.

U sklopu susreta održana je i služba Večernje po armenskom obredu u armenskoj katoličkoj katedrali te posjet Armenskom katoličkom ordinarijatu u Ateni.

Na susretu su sudjelovali biskupi, svećenici i đakoni iz grkokatoličkih Crkava Ukrajine, Rumunjske, Slovačke, Mađarske, Bjelorusije, Poljske, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Srbije, Bugarske, Češke, Grčke i Italije te biskupi i svećenici drugih katoličkih obreda (siro-kaldejskog, siro-antiohijskog, maronitskog, armenskog) iz brojnih europskih zemalja (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Švedska) gdje danas djeluju biskupije, egzarhati i apostolske administrature istočnih katoličkih Crkava. (Križevačka eparhija / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva