Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Slika: Pixabay

Oceani su Božji dar svim generacijama

Autor: D. P. / 06. 03. 2023.

Panama – domaćin je 8. konferencije “Naš ocean” pod temom “Naš ocean, naša povezanost” kako bi se istaknula važnost znanja kao “temelja akcija i politika za osiguranje zaštite oceana”.

Događaj se odvijao odvojeno, ali u isto vrijeme kada su nacionalne vlade vodile revolucionarne pregovore pod pokroviteljstvom UN-a u New Yorku u kojima je postignut novi “Ugovor o otvorenom moru” s ciljem očuvanja oceanskih područja izvan nacionalnih jurisdikcija.

Papa uputio je poruku sudionicima konferencije održane u Panami 2. i 3. ožujka, koja je objavljena u ponedjeljak, 6. ožujka u potpisu Papinog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina.

Dar Stvoritelja za čitavo čovječanstvo

Papa je u svojoj poruci istaknuo važnost “poniznosti, zahvalnosti i strahopoštovanja”.

Napomenuo je da svi ljudi ovise o oceanima i da se s pravom smatraju “zajedničkim nasljeđem čovječanstva”.

Oceani su nam, dodao je, dani “kao dar od Stvoritelja” i stoga “moramo raditi na njihovom pravednom i održivom korištenju kako bismo ih prenijeli budućim generacijama”.

Povezani zajedničkim oceanom

Papa Franjo pozvao je političare i poslovne predstavnike na konferenciji da prihvate “cjelovitu viziju ekologije” u skladu s njegovom enciklikom Laudato si’.

Napomenuo je da se oceani suočavaju s nizom prijetnji, uključujući onečišćenje i ilegalni ribolov, kao i tek nastalu ekstraktivnu industriju na morskom dnu.

Papa je također spomenuo brojne tragedije migranata koje se događaju na otvorenom moru.

Kao odgovor, pozvao je vlade da prepoznaju “međupovezanost i međuovisnost između zajednica i zemalja” koju utjelovljuju oceani.

“Mi smo jedna obitelj, dijelimo isto neotuđivo ljudsko dostojanstvo i živimo u zajedničkom domu o kojem smo pozvani brinuti”.

Tri smjera nade

Papa je zatim ponudio tri smjera kako poboljšati odnos čovječanstva prema oceanima.

Prvo, rekao je, moramo poslušati vapaj siromašnih i zemlje, i stoga “hitno preispitati strategije rasta temeljene na otpadu i neodrživim modelima potrošnje”.

Drugo, čovječanstvo se mora ujediniti kako bi zaštitilo i obnovilo morske, obalne i riječne ekosustave.

Konačno, rekao je papa Franjo, “vlade trebaju stvoriti učinkovite sustave upravljanja za reguliranje i koordinaciju aktivnosti na oceanima”.

“Radeći u tim smjerovima”, zaključio je, “uvijek će biti nade”. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekologija, Svijet
Oznake: Ekologija, oceani, Panama, Papa Franjo

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva