Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava
Slika: Pixabay

Oceani su Božji dar svim generacijama

Autor: D. P. / 06. 03. 2023.

Panama – domaćin je 8. konferencije “Naš ocean” pod temom “Naš ocean, naša povezanost” kako bi se istaknula važnost znanja kao “temelja akcija i politika za osiguranje zaštite oceana”.

Događaj se odvijao odvojeno, ali u isto vrijeme kada su nacionalne vlade vodile revolucionarne pregovore pod pokroviteljstvom UN-a u New Yorku u kojima je postignut novi “Ugovor o otvorenom moru” s ciljem očuvanja oceanskih područja izvan nacionalnih jurisdikcija.

Papa uputio je poruku sudionicima konferencije održane u Panami 2. i 3. ožujka, koja je objavljena u ponedjeljak, 6. ožujka u potpisu Papinog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina.

Dar Stvoritelja za čitavo čovječanstvo

Papa je u svojoj poruci istaknuo važnost “poniznosti, zahvalnosti i strahopoštovanja”.

Napomenuo je da svi ljudi ovise o oceanima i da se s pravom smatraju “zajedničkim nasljeđem čovječanstva”.

Oceani su nam, dodao je, dani “kao dar od Stvoritelja” i stoga “moramo raditi na njihovom pravednom i održivom korištenju kako bismo ih prenijeli budućim generacijama”.

Povezani zajedničkim oceanom

Papa Franjo pozvao je političare i poslovne predstavnike na konferenciji da prihvate “cjelovitu viziju ekologije” u skladu s njegovom enciklikom Laudato si’.

Napomenuo je da se oceani suočavaju s nizom prijetnji, uključujući onečišćenje i ilegalni ribolov, kao i tek nastalu ekstraktivnu industriju na morskom dnu.

Papa je također spomenuo brojne tragedije migranata koje se događaju na otvorenom moru.

Kao odgovor, pozvao je vlade da prepoznaju “međupovezanost i međuovisnost između zajednica i zemalja” koju utjelovljuju oceani.

“Mi smo jedna obitelj, dijelimo isto neotuđivo ljudsko dostojanstvo i živimo u zajedničkom domu o kojem smo pozvani brinuti”.

Tri smjera nade

Papa je zatim ponudio tri smjera kako poboljšati odnos čovječanstva prema oceanima.

Prvo, rekao je, moramo poslušati vapaj siromašnih i zemlje, i stoga “hitno preispitati strategije rasta temeljene na otpadu i neodrživim modelima potrošnje”.

Drugo, čovječanstvo se mora ujediniti kako bi zaštitilo i obnovilo morske, obalne i riječne ekosustave.

Konačno, rekao je papa Franjo, “vlade trebaju stvoriti učinkovite sustave upravljanja za reguliranje i koordinaciju aktivnosti na oceanima”.

“Radeći u tim smjerovima”, zaključio je, “uvijek će biti nade”. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekologija, Svijet
Oznake: Ekologija, oceani, Panama, Papa Franjo

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva