Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Objavljena nova apostolska pobudnica pape Franje o klimatskoj krizi

Autor: D. P. / 23. 02. 2024.

Osam godina nakon objavljivanja enciklike Laudato si’, papa Franjo izdaje apostolsku pobudnicu o klimatskoj krizi, Laudate Deum odnosno Hvalite Boga. U njoj piše: ”Kako vrijeme prolazi, shvaćam da ne reagiramo dovoljno dok se svijet u kojem živimo ruši i možda se bliži prijelomnoj točci.

[…] Promišljanja i informacije koje smo uspjeli prikupiti u proteklih osam godina omogućuju nam da pojasnimo i nadopunimo ono što je prije nekog vremena rečeno. Zbog toga razloga, a i zato što situacija postaje sve žurnija, želio sam s vama podijeliti ove stranice.”

Papa Franjo ovom pobudnicom nastoji potaknuti savjest svake žene i muškarca dobre volje na razmišljanje i djelovanje u vezi gorućih pitanja vezanim uz klimatsku krizu. Mnogo je toga na kocki jer će utjecaj klimatskih promjena imati izravne posljedice na živote ljudi, obitelji i nacija. Ovaj “globalni društveni problem, usko povezan s dostojanstvom ljudskog života” trebao bi zabrinuti svakoga.

”Bog nas je povezao sa svim svojim stvorenjima. Tehnokratska nas paradigma, međutim, može otrgnuti od onoga što nas okružuje i obmanjuje tjerajući nas da zaboravimo da je cijeli svijet ‘kontaktna zona”’, kaže Papa

Hvalite Boga naziv je ovog pisma. Jer kad čovjek teži tomu da zauzme Božje mjesto, postaje najveća opasnost za sebe samoga. (KS / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva