Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava
Makarije Veliki

O sadržaju srca

Autor: Makarije Veliki / 04. 09. 2022.

Makarije Veliki ili Makarije Egipatski (?-390) je bio monah, pustinjak i učitelj duhovnog života te jedan je od mlađih suvremenika Antonija Velikog. Njegovom smirenju divili se i ljudi i demoni. U svom učenju naglašavao je neophodnost proživljenog iskustva Boga. Djela su mu uživala veliki ugled sve do u srednji vijek, kada je imao utjecaja na oblikovanje hesihazma.

 ***

Srce je samo jedna mala posuda, pa ipak u njemu su zmajevi i lavovi; u njem su opasne zvijeri i izobilje svih zala. U njemu su neprohodni i krivi putovi i duboke provalije su u njemu.

No, jednako tako, u njemu je Bog i u njemu su anđeli. I Život je u njemu i Kraljevstvo. I svjetlo također.

U njemu su i apostoli, i nebeski gradovi, i nepresušni izvor milosti.

Sve su stvari u tom majušnom prostoru.

Stara otrcana vrećica može biti puna bisera. Tako i kršćani u svojoj vanjskoj osobnosti trebali bi biti skromni i ne pridajući si veliku vrijednost imajući unutra, u svom sebsvu ”biser iznimne vrijednosti” (Mt 13,46).

***

Iz: ”Knjiga mističkih poglavlja”, prev. Slobodan Stamatović, Jesenski i Turk, Zagreb, 2005., str. 46-47.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva