Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Mjaka Tereza (Foto: bhpsundra624/Pixabay)

O radosti

Autor: Majka Tereza / 28. 08. 2023.

 Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, redovničkim imenom Tereza, Majka Tereza (1910-1997), utemeljiteljica reda Misionarki ljubavi, bila je poznata po osobitoj ljubavi prema siromašnim umirićima u Indiji. Mističarka.

***

Govorimo o radosti koja proizlazi iz jedinstva s Bogom, iz života u njegovoj prisutnosti jer nas život u njegovoj prisutnosti ispunjava radošću.

Kad govorim o radosti, ne poistovjećujem je s glasnom smijehom ili bučnim ponašanjem. Takvo ponašanje nije odraz prave sreće, a ponekad i prikriva nešto drugo.

Kad govorim o sreći, mislim na unutarnji, dublji mir kakav nam se vidi u očima, na licu, u ponašanju, gestama, u spremnosti.

Radost se vidi u očima, ali i iz toga kako govorimo i hodamo. Ne može ostati zatvorenom u nama, nego reagira na ono što nas okružuje.

Kad ljudi u našim očima pronađu tu ustaljenu radost, shvatit će da su voljena djeca Božja.

***

Majka Tereza, “Sve počinje molitvom” (prev. Metka Jelenc), Planetopija, Zagreb 2018, str. 156-157.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva