Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Image by James Wheeler from Pixabay

Nutarnji i izvanjski čovjek

Autor: Meister Eckhart / 03. 02. 2024.

Meister Eckhart (c. 1260-c. 1328) – teolog, filozof, mistik

***

Bog uživa u sebi. Tim uživanjem kojim Bog u sebi uživa, on uživa i u svim stvorenjima – ne kao stvorenjima, nego u stvorenjima kao u Bogu. U tom uživanju u kojem Bog uživa u sebi, on živa u svim stvarima.

Bog uživa u sebi i u svim stvarima. Sunce baca svoj svijetli sjaj na sva stvorenja, a na što sunce baci svoj svijetli sjaj, to njega uvlači u se, a ono ipak (stoga) ne gubi ništa od svoje svjetlosne snage.

Gledam ljiljane u polju i njihov svijetli sjaj i njihovu boju i sve njihove listove. Njihov miris, međutim, ne vidim. Zašto? Jer je miris u meni. I opet: ono što govorim, to je u meni i ja to govorim iz sebe.

Sva stvorenja gode kao stvorenja (samo) mojemu izvanjskom čovjeku, poput vina i kruha. Mojemu nutarnjem čovjeku, međutim, ne godi ništa kao stvorenje, nego kao dar Božji. Mojemu dubinskom čovjeku ona gode kao vječna.

Odsjev zrcala na suncu jest na suncu samo sunce, pa ipak je zrcalo ono što jest. Tako je i s Bogom. Bog je u duši sa svojom naravi, sa svojim bitkom i sa svojim božanstvom, a opak on nije duša. Odsjev duše jest u Bogu Bog, pa ipak duša jest ono što jest.

Bog biva Bogom kad sva stvorenja izgovaraju: tu biva Bog. Bog se očituje kao poteče iz nutarnjeg čovjeka.

***

Meister Eckart, Knjiga božanske utjehe, prev. Ante Šoljić, Naprijed, Zagreb, 1989, str. 185-186.

 

Objavljeno u: Sophia
Oznake: Meister Eckhart, Polazišta, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva