Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Grad Vatikan (Foto: Pixabay)

Novi Ustav Države Grada Vatikana: transparentnost i pravednost

Autor: D. P. / 14. 05. 2023.

Papa je objavio novi Temeljni zakon, koji zamjenjuje onaj iz 2000. godine, kako bi odgovorio na potrebe našeg vremena. Njime se sve međunarodne obveze koje je preuzela Sveta Stolica odnose i na državu. Papinsko povjerenstvo za Državu Grada Vatikana više nije ograničeno samo na kardinale, već će ga činiti također laikinje i laici, a novi zakon predviđa i strože odredbe za privremeni i konačni savjetodavni proračun

Kako bi odgovorio na potrebe našeg vremena i učinio operativnim situacije koje proizlaze iz međunarodnih obveza koje je preuzela Apostolska Stolica, s obnovljenim potrebama koje takav specifični aspekt zahtijeva, papa Franjo je u subotu, 13. svibnja, na liturgijski spomen Gospe Fatimske, objavio novi Temeljni zakon Države Grada Vatikana.

Franjo tako obnavlja Ustav Države Grada Vatikana, zamjenjujući dosadašnji, od 26. studenoga 2000. godine, koji je objavio sveti Ivan Pavao II., a koji je pak naslijedio onaj koji je 7. lipnja 1929. godine objavio Pio XI.

Nova reforma, dakle, koja stupa na snagu 7. lipnja, dolazi u okviru brojnih reformi provedenih tijekom posljednjih deset godina pontifikata. Zakon, naime, preuzima i upotpunjuje već objavljena regulatorna ažuriranja i institucionalne profile koji su postali operativni u državi s reformom Zakona o izvorima prava, Zakona o upravljanju Državom Grada Vatikana i Zakona kojim se uređuje pravosudni sustav.

Kao što je predviđeno u Ustavu iz 2000. godine, Papa potvrđuje punu ovlast vrhovnog svećenika što uključuje potpunu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Potvrđena je i jedinstvena posebnost i autonomija vatikanskog pravnog sustava koji se razlikuje od onoga Rimske kurije.

Potvrđuje se također državna jurisdikcija nad izvanteritorijalnim područjima, odnosno vršenje bilo koje posljedične vlasti nad teritorijem, definiranim Lateranskim ugovorom 1929., te u zgradama i područjima gdje djeluju institucije Države Grada Vatikana ili Svete Stolice, te su na snazi, prema međunarodnom pravu, osobna i funkcionalna jamstva i imuniteti.

Papa također potvrđuje zakonodavnu funkciju Papinskog povjerenstva za Državu Grad Vatikan, koje je do sada činio kardinal predsjednik, ujedno i predsjednik Uprave Grada Vatikana, te drugi kardinali.

S novim Temeljnim zakonom – a to je jedna od novosti – neće biti tako: osim kardinala u Povjerenstvu će biti i drugi članovi koje će Papa imenovati na petogodišnji mandat. Stoga će moći sudjelovati i laikinje i laici.

Druga važna novost odnosi se na strože i detaljnije odredbe o privremenom i konačnom proračunu koji svake godine razmatra spomenuto Papinsko povjerenstvo, u skladu s pravilima računovodstva i s aktima koji imaju snagu zakona. Povjerenstvo razmatra trogodišnji financijski plan podnoseći te akte izravno na odobrenje papi. Proračun mora osigurati ravnotežu prihoda i rashoda i biti inspiriran načelima jasnoće, transparentnosti i pravednosti. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva