Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Novog patrijarha birao, indirektno, i pravoslavni narod. Crkva na Cipru (Foto: CPC)

Novi poglavar pravoslavnih na Cipru, Georgiosa, izabran običnom većinom između triju kandidata koje je narod birao

Autor: D. P. / 24. 12. 2022.

Sveti sinod Ciparske pravoslavne Crkve na Badnjak, 24. prosinca 2022. je izabrao Georgiosa (Papachrysostomoua) za nasljednika, u studenome preminulog, nadbiskupa Chrysostomosa II. (Dimitrioua), objavila je Njemačka katolička novinska agencija (KNA).

Georgios, 73-godišnji dosadašnji biskup Pafosa, postao je tako poglavar Pravoslavne Crkve koja na Cipru ima veliki politički i društveni utjecaj.

Sinod je izabrao novog nadbiskupa jednostavnom većinom između triju kandidata, koji su dobili najveći broj glasova na izborima 18. prosinca, na kojima je moglo sudjelovati 550 tisuća pravoslavnih vjernika. Uz Georgiosa, među kandidatima s najvećim brojem glasova bili su biskupi Isaisas iz Tamassosa i Athanasios iz Limassola.

Pravoslavna Crkva na Cipru, kao i Carigradska patrijaršija i crkve u Aleksandriji, Antiohiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji i Finskoj od početka 20. stoljeća slave Božić prema gregorijanskom kalendaru.

Ciparski predsjednik Nikos Anastasiades čestitao je novom crkvenom poglavaru. ”Siguran sam da će ciparska Crkva pod vodstvom novog nadbiskupa nastaviti svoj veliki duhovni rad na dobrobit naroda”, napisao.

Prema pisanju ciparskih medija, ustoličenje novog poglavara trebalo bi biti u subotu 19. veljače 2023. godine.

Georgios je vršio nadbiskupsku službu privremeno nakon smrti Chrysostomosa II. 7. studenoga. Novi nadbiskup rodom je iz mjesta Athienoua u zoni razgraničenja Ujedinjenih naroda. Studirao je teologiju i kemiju u Ateni i Londonu. Godine 1994. imenovan je glavnim tajnikom svetog sinoda, a 1996. biskupom Arsinoisa. Nakon Chrysostomosova izbora za crkvenog poglavara 2006., Georgios je imenovan biskupom Paphosa. (D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva