Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava
Humanitarna pomoć preko Hrvatskog Caritasa za Ukrajinu

Novi Caritasov apel i neka važna pojašnjenja oko pomoći Ukrajini

Autor: Ekumena / 07. 05. 2022.

Hrvatski Caritas uputio je u petak 6. svibnja u Ukrajinu Caritasu Spes za potrebe korisnika za koje skrbi, još jedan tegljač, 14. u nizu, humanitarne pomoći s prehrambenim i higijenskim proizvodima.

Darovali su ga hrvatski građani putem Caritasove mreže u Đakovačko-osječkoj i Zagrebačkoj nadbiskupiji te Sisačkoj i Šibenskoj biskupiji, odnosno koje je novčanim darovima pojedinaca i tvrtki u sklopu akcije “Pomoć za Ukrajinu” pribavio Hrvatski Caritas. Nakon što je 74.400 gotovih jela u dvama tegljačima prošli tjedan dostavljeno na područje Harkiva i Zaporižja, i ova će pošiljka preko Lavova potražiti put do korisnika u nekom od najugroženijih područja na jugu i istoku Ukrajine.

Prema najnovijim podacima koje je Hrvatski Caritas dobio od Caritasa Spes, ukrajinske nacionalne Caritasove organizacije, potrebe za hranom stanovnika Ukrajine koji su u potrazi za sigurnosti utočište potražili u sigurnijim, zapadnim područjima zemlje – kao i onih koji žive u krajevima izravno zahvaćenima vojnim borbenim aktivnostima – sve su veće.

Caritas Spes putem svoje mreže na župnom, biskupijskom i nacionalnom planu skrbi te s drugim lokalnim i međunarodnim organizacijama i državnim službama nastoji djelotvorno odgovoriti na izazove rastućih potreba milijuna prognanika kao i ljudi koji su odlučili usprkos ratnim razaranjima  ostati u svojim domovima.

Na popisu prehrambenih proizvoda koji su, prema procjeni Caritasa Spes, najpotrebniji pojedincima i obiteljima za koje organizirano skrbi, uz osnovne živežne namirnice, na vrhu se nalaze konzervirana hrana, gotova jela i tjestenina, ali također i proizvodi poput kave i čaja, čokolade, slatkiša veće energetske vrijednosti, mlijeka u prahu i dječje hrane.

Osim nutritivne vrijednosti prehrambenih proizvoda te mogućnosti njihove jednostavne pripreme i konzumacije u često ograničenim i izrazito nepovoljnim životnim i stambenim uvjetima, iz Caritasa Spes upozoravaju na potrebu i važnost proizvoda koji se na prvi pogled ne doimaju egzistencijalno temeljenim i nezaobilaznim.

“Čokolada, slatkiši, čaj, energetske pločice, kava i instant pripravci od kave ljudima koji dugo žive u nenormalnim izvanrednim životnim uvjetima, u neizvjesnosti, strahu, oskudici i usmjereni su na čekanje, strpljivost i preživljavanje, znače često više od pukog dodatka jednostavnom osnovnom dnevnom obroku. Oni za njih predstavljaju zoran, radostan i učinkovit podsjetnik na normalan život prije početka rata i ujedno ohrabrenje i znak da će sadašnje patnje i nevolje kroz koje prolaze proći, te da je željeni povratak svakodnevnom predratnom životu moguć”, izjavila je Mira Milavec, projektna menadžerica u Caritasu Spes iz Mukačeva u Zakarpatju, području na jugozapadu Ukrajine, koje je prije nekoliko dana doživjelo prvi raketni napad ruske vojske.

Hrvatski Caritas nastavlja putem svoje mrežne stranice  prikupljati novčana sredstva a putem mreže župnih i nad/biskupijskih caritasa trajne prehrembene i higijenske proizvode namijenjene stradalnicima rata u Ukrajini. Pomoći se može i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25 HRK; PDV uključen).

KONTAKT: caritas.croatia@caritas.hr; boris.peterlin@caritas.hr; 015635045; 0912635011

(IKA).

 

 

Objavljeno u: Pravednost, Svijet
Oznake: Caritas, Pravednost, Ukrajina

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva