Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Humanitarna pomoć preko Hrvatskog Caritasa za Ukrajinu

Novi Caritasov apel i neka važna pojašnjenja oko pomoći Ukrajini

Autor: Ekumena / 07. 05. 2022.

Hrvatski Caritas uputio je u petak 6. svibnja u Ukrajinu Caritasu Spes za potrebe korisnika za koje skrbi, još jedan tegljač, 14. u nizu, humanitarne pomoći s prehrambenim i higijenskim proizvodima.

Darovali su ga hrvatski građani putem Caritasove mreže u Đakovačko-osječkoj i Zagrebačkoj nadbiskupiji te Sisačkoj i Šibenskoj biskupiji, odnosno koje je novčanim darovima pojedinaca i tvrtki u sklopu akcije “Pomoć za Ukrajinu” pribavio Hrvatski Caritas. Nakon što je 74.400 gotovih jela u dvama tegljačima prošli tjedan dostavljeno na područje Harkiva i Zaporižja, i ova će pošiljka preko Lavova potražiti put do korisnika u nekom od najugroženijih područja na jugu i istoku Ukrajine.

Prema najnovijim podacima koje je Hrvatski Caritas dobio od Caritasa Spes, ukrajinske nacionalne Caritasove organizacije, potrebe za hranom stanovnika Ukrajine koji su u potrazi za sigurnosti utočište potražili u sigurnijim, zapadnim područjima zemlje – kao i onih koji žive u krajevima izravno zahvaćenima vojnim borbenim aktivnostima – sve su veće.

Caritas Spes putem svoje mreže na župnom, biskupijskom i nacionalnom planu skrbi te s drugim lokalnim i međunarodnim organizacijama i državnim službama nastoji djelotvorno odgovoriti na izazove rastućih potreba milijuna prognanika kao i ljudi koji su odlučili usprkos ratnim razaranjima  ostati u svojim domovima.

Na popisu prehrambenih proizvoda koji su, prema procjeni Caritasa Spes, najpotrebniji pojedincima i obiteljima za koje organizirano skrbi, uz osnovne živežne namirnice, na vrhu se nalaze konzervirana hrana, gotova jela i tjestenina, ali također i proizvodi poput kave i čaja, čokolade, slatkiša veće energetske vrijednosti, mlijeka u prahu i dječje hrane.

Osim nutritivne vrijednosti prehrambenih proizvoda te mogućnosti njihove jednostavne pripreme i konzumacije u često ograničenim i izrazito nepovoljnim životnim i stambenim uvjetima, iz Caritasa Spes upozoravaju na potrebu i važnost proizvoda koji se na prvi pogled ne doimaju egzistencijalno temeljenim i nezaobilaznim.

“Čokolada, slatkiši, čaj, energetske pločice, kava i instant pripravci od kave ljudima koji dugo žive u nenormalnim izvanrednim životnim uvjetima, u neizvjesnosti, strahu, oskudici i usmjereni su na čekanje, strpljivost i preživljavanje, znače često više od pukog dodatka jednostavnom osnovnom dnevnom obroku. Oni za njih predstavljaju zoran, radostan i učinkovit podsjetnik na normalan život prije početka rata i ujedno ohrabrenje i znak da će sadašnje patnje i nevolje kroz koje prolaze proći, te da je željeni povratak svakodnevnom predratnom životu moguć”, izjavila je Mira Milavec, projektna menadžerica u Caritasu Spes iz Mukačeva u Zakarpatju, području na jugozapadu Ukrajine, koje je prije nekoliko dana doživjelo prvi raketni napad ruske vojske.

Hrvatski Caritas nastavlja putem svoje mrežne stranice  prikupljati novčana sredstva a putem mreže župnih i nad/biskupijskih caritasa trajne prehrembene i higijenske proizvode namijenjene stradalnicima rata u Ukrajini. Pomoći se može i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25 HRK; PDV uključen).

KONTAKT: caritas.croatia@caritas.hr; boris.peterlin@caritas.hr; 015635045; 0912635011

(IKA).

 

 

Objavljeno u: Pravednost, Svijet
Oznake: Caritas, Pravednost, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva