Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Papa primio budističke monahe iz Tajlanda (Foto: Vatican media)

Nitko ne spašava sam; možemo biti spašeni samo zajedno, jer smo svi međusobno povezani i ovisni

Autor: D. P. / 27. 05. 2024.

Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 27. svibnja u audijenciju budističke monahe iz Tajlanda.

“Veliko mi je zadovoljstvo ovom prilikom pozdraviti vašu delegaciju prigodom ovog posjeta koji jača naše trajno prijateljstvo. Sa zahvalnošću se sjećam svog putovanja u vašu zemlju od 20. do 23. studenog 2019. te izvanredne dobrodošlice i gostoprimstva koje ste mi tom prigodom ukazali. U živom mi je sjećanju ostala uspomena na vrhovnog patrijarha Tajlanda i molim vas da mu prenesete moje srdačne pozdrave”, rekao je Papa na početku svoga obraćanja budističkim monasima.

Zatim je izrazio svoje oduševljenje izvješćem sa Sedmoga budističko-kršćanskog kolokvija koji je u Tajlandu, u studenom prošle godine, okupio više od 150 sudionika iz raznih dijelova Azije, kako bi razmišljali o temi “Karuna i Agape u dijalogu za ozdravljenje ranjenog čovječanstva i Zemlje”, nastavio je Papa.

“Da, danas su čovječanstvo i Zemlja, naš zajednički dom, doista ranjeni!”, primijetio je u nastavku Papa. “Toliko ratova, toliko ljudi koji su sve izgubili i bili prisiljeni pobjeći. Toliko je djece pogođeno nasiljem. Ipak, kako ste istaknuli tijekom Kolokvija, ‘čvrsto vjerujemo da, čak i usred tamnih oblaka, oni koji su duboko ukorijenjeni u svojim religijskim tradicijama i spremni na suradnju sa svima mogu unijeti tračak nade očajnom čovječanstvu’”, rekao je Papa citirajući Završno priopćenje Dikasterija za međureligijski dijalog sa Sedmog budističko-kršćanskog kolokvija od 16. studenog 2023.

“Tijekom spomenutog kolokvija istaknuli ste tri ključne stvari na koje želim još jednom podsjetiti: prvo, izjavili ste da “se nitko ne spašava sam; možemo biti spašeni samo zajedno, jer smo svi međusobno povezani i ovisni”. U svjetlu te istine, pozivam vas da radite zajedno sa svima: civilnim društvom, pripadnicima drugih religija, vladama, međunarodnim organizacijama, akademskim i znanstvenim zajednicama i svim drugim stranama zainteresiranim za promicanje prijateljstva koje čuva mir i bratstvo i gradi inkluzivniji svijet”.

“Kao drugo, istaknuli ste važnost podučavanja svih, a posebno mladih i djece, odnosima prožetih brigom i pažnjom prema drugima i okolišu. Na kraju ste izjavili: „Vjerujemo da molitva i meditacija mogu stubokom promijeniti stvari, pročišćujući naša srca i umove; donoseći plodove ljubaznosti, milosrđa i oprosta tamo gdje vladaju mržnja i osveta, stvarajući duh poštivanja i brige za druge i Zemlju. Posebno mi je drago što ćete sutra u bazilici Santa Maria in Trastevere moliti za mir”, istaknuo je Papa.

“Od srca vam zahvaljujem na lijepoj gesti dolaska u Vatikan i potičem vas da i dalje njegujete dijalog i suradnju, posebice s Katoličkom Crkvom u Tajlandu, u duhu trajnog prijateljstva. Na sve vas i na čitav vaš plemeniti narod zazivam obilne nebeske blagoslove”, rekao je Papa na kraju svoga obraćanja budističkim monasima. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva