Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Isusovci Srednje Amerike prosvjeduju

Nikaragva ukinula pravni status Družbe Isusove i naredila konfiskaciju imovine

Autor: D. P. / 24. 08. 2023.

Nikaragvanske su vlasti 23. kolovoza ukinule pravni status Družbe Isusove u zemlji i naredile oduzimanje njihove imovine, tvrdeći da Red nije ispunio porezne prijave, prenosi Vatican News.

Ovaj potez dolazi tjedan dana nakon što je nikaragvanska vlada zatvorila isusovačko Srednjoameričko sveučilište (UCA) u Managui, koje je bilo središte prosvjeda protiv režima predsjednika Daniela Ortege 2018., tvrdeći da je to ”centar terorizma”.

Tri dana kasnije uslijedila je deložacija zajednice isusovačkih svećenika iz njihove rezidencije koja se nalazila u blizini sveučilišta.

Mjere su izazvale snažne reakcije isusovaca diljem svijeta, uključujući generalnog poglavara reda, p. Artura de Sose.

U novom priopćenju objavljenom u srijedu, 23. kolovoza, Srednjoamerička isusovačka provincija oštro je osudila ”novu agresiju na isusovački red u Nikaragvi” i ponovno apelirala na nikaragvansku vladu da smjesta prekine svoju ”sustavnu represiju” i kršenje ljudskih prava koja vode zemlju u totalitarnu državu.

U priopćenju se nadalje poziva predsjednika Ortegu i njegovu suprugu, potpredsjednicu Rosario Murillo, da potraže ”racionalno rješenje” spora u kojem će prevladati ”istina, pravda, dijalog, poštivanje ljudskih prava, vladavina prava”. Traže nadalje ”poštivanje slobode i potpunog integriteta” isusovaca koji djeluju u zemlji i njihovih suradnika.

Konačno, Srednjomarička isusovačka provincija izrazila je svoju bliskost s ”tisućama žrtava” vladine represije u Nikaragvi ”koje čekaju pravdu i odštetu” te je izrazila zahvalnost za potporu u svijetu i solidarnost primljenu tijekom ove krize. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva