Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Manastir Mar Mataj kod Mosula u Iraku (Foto: kyselak/Wikipedija: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mor-mattai.png)

Nestaju kršćani u Iraku, osobito u Basri

Autor: D. P. / 02. 02. 2024.

Od 7.000 kršćanskih obitelji, koliko ih je nekoć živjelo u južnoiračkoj prijestolnici Basri, ostalo ih je samo oko 350, odnosno pet posto, objavila je u petak 2. veljače agencija Kathpress prenijevši informacije kršćanskog mrežnog portala AsiaNews i zaklade Pro Oriente.

U Basri je ranije bilo 17 crkava. Devet ih je zatvoreno, a dvije opustošene i srušene. Kršćani u Basri pripadali su različitim zajednicama: Asirskoj Crkvi istoka, Kaldejskoj katoličkoj Crkvi, Sirskoj pravoslavnoj i Sirskoj katoličkoj Crkvi. Portal AsiaNews ističe da je kršćanska nazočnost u tome području ozbiljno ugrožena.

Manji dio kršćana s juga Iraka izbjegao je u Autonomno područje Kurdistana na sjeveru zemlje gdje je sigurnosno stanje daleko povoljnije nego na jugu. Veći dio njih odselio je na Zapad, gdje je u međuvremenu nastala velika iračka kršćanska dijaspora.

Kurdska radijska postaja Rudaw prenijela je izjavu predstavnika Kaldejske nadbiskupije Basra, koji je pojasnio da su razlozi za odlazak marginalizacija kršćana, nestabilnost i nesigurnost te visoka stopa kriminala.

“Kad su zakoni slabi, država ne funkcionira ili se vlastita prava ne priznaju i smatra vas se građaninom trećeg reda, selite u inozemstvo čim se ukaže prilika”, rekao je.

AsiaNews prenosi i informacije koje upućuju na smirenje stanja. Basra je posljednjih godina bila poprište teških etničkih i vjerskih sukoba, što je kršćanske zajednice ponukalo na obustavu svakog djelovanja osim pastoralnog rada.

Ne postoji točni podatci o broju kršćana u Iraku. Procjenjuje se da se njihov broj prije 2003. i invazije zapadnih saveznika pod vodstvom SAD-a na Irak kretao između 800.000 i 1,5 milijuna.

Sad ih je, pretpostavlja se, između 150.000 i najviše 300.000. Većina ih živi na sjeveru Iraka, mali dio u Bagdadu i preostali vrlo mali broj na jugu zemlje. (AN / PO / KP / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Basra, Irak, Mir

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva