Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava
Papa sa članovima Sinode Grkokatoličke Melkitske Crkve

Nemojmo zaboraviti dramu u Siriji i kršćane na Bliskom istoku

Autor: Ekumena / 22. 06. 2022.

Papa Franjo susreo se 20. lipnja u Vatikanu s članovima Biskupske sinode Melkitske Grkokatoličke Crkve, okupljenima u Rimu na godišnjem zasjedanju, i uputio apel za primjereno i pravedno rješenje drame u Siriji, prenosi Vatican News.

U govoru članovima Sinode se spomenuo Sirije, voljene i izmučene zemlje, tisuća mrtvih i ranjenih, kao i milijuna interno i u inozemstvo izbjeglih osoba, te izrazio zabrinutost za opstanak vjernika na Bliskom istoku.

Grkokatolička Melkitska Crkva, jedna od 24 Crkava koje čine Katoličku Crkvu a ima povjesno sjedište u Antiohiji, se ujedinila s Rimom 1724. godine, ali zadržavši vlastiti, bizantski obred, liturgiju i kanonske propise. Na čelu Melkitske Grkokatoličke Crkve (u kojoj se govore grčki i arapski) nalazi se melkitski grčki patrijarh Antiohije. Danas broji oko 1,685,296 vjernika, koji žive uglavnom u zemljama Bliskog istoka: Siriji, Libanonu, Palestini, Jordanu, Egiptu te u zemaljama oko Perzijskog zaljeva.

Prisjetio se Papa potom molitvenoga bdjenja za mir ispred vatikanske bazilike, 7. rujna 2013., prve godine njegova pontifikata, kada je nastao izraz ”voljena i izmučena Sirija”, te svoje misli uputio tisućama mrtvih i ranjenih, milijunima interno i u inozemstvo izbjeglih osoba, s obzirom na nemogućnost pokretanja potrebne obnove.

Kazao je, osim toga, da su ga pogodile priče mladih Sirijaca koji su stigli u Italiju, koji u sebi nose dramu onoga što su proživjeli i vidjeli, kao i njihov pogled, gotovo potpuno lišen nade, nesposoban sanjati o budućnosti njihove zemlje.

”Ne možemo dopustiti da se iz očiju i srca mladih i obitelja ukloni i posljednja iskra nade! Stoga ponovno upućujem apel svima koji imaju odgovornost, u toj zemlji i u međunarodnoj zajednici, da se postigne primjereno i pravedno rješenje drame u Siriji”, istaknuo je Papa.

Potom je okupljene biskupe potaknuo na herojsko i velikodušno svjedočanstvo, ali koje valja uvijek staviti na Božje svjetlo kako bi se pročistilo i obnovilo, te da se preispitaju o ”sinodalnom stilu”, o sposobnosti da žive zajedništvo molitve i nakane međusobno i s patrijarhom, te sa svećenicima, đakonima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima.

Što se pak tiče melkitskih grkokatoličkih eparhija u svijetu, Papa je napomenuo da su one crkveni, ali i kulturni i društveni izazov, koji nije bez teškoća i prepreka, te istodobno velika prilika da ostanu ukorijenjeni u svojim tradicijama i podrijetlu, otvarajući se, međutim, slušanju vremena i mjesta na kojima se nalaze kako bi odgovorili na ono što Gospodin danas traži.

”Pozivam vas da unutar Sinode obavljate svoje nadležnosti s mnogo mudrosti”, dodao je te, što se tiče izbora biskupa, zatražio da uvijek dobro razmisle i mole se Duhu Svetom u pripremi materijala i informacija o različitim kandidatima, prevladavajući svaku logiku pristranosti.

”Potičem vas – i zahvaljujem vam na trudu koji ćete u to uložiti – da učinite da blista lice Crkve, držeći daleko podjele i mrmljanje koji samo skandaliziraju malene i raspršuju stado koje vam je povjereno”, rekao je Papa te ponovio preporuku koja mu je draga, da budu pozorni na ogovaranje, savjetujući im da pribjegavaju bratskom ispravljanju i da otvoreno govore. Preporučio im je da nikada ne ogovaraju drugoga – jer je to crv koji uništava Crkvu – nego da, naprotiv teže jedinstvu. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva