Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Slika: Pixabay

Neka se voda, kao primarno dobro, ne rasipa, ne zlorabi i ne bude razlog za rat

Autor: D. P. / 22. 03. 2023.

Papa je na kraju opće audijencije, na Svjetski dan voda (srijeda, 23. 3.), molio za uspješan ishod rada Konferencije Ujedinjenih naroda u New Yorku poželjevši da ubrza inicijative u korist onih koji trpe zbog nestašice toga dobra. Uputio je također apel da ga čuvamo za našu korist, kao i za buduće naraštaje

“Hvaljen budi, moj Gospodine, za sestru Vodu, koja je vrlo korisna i ponizna i dragocjena i čista”.

Papa Franjo citirao je svetoga Franju, asiškoga sveca, i njegovu Pjesmu stvorova, kako bi ponovno istaknuo važnost vode, tog “primarnog dobra” koje je sve više ugroženo i predmet sporova, a čiji se svjetski dan slavi upravo danas.

U jednostavnim riječima Asiškoga siromaha osjećamo ljepotu stvorenoga svijeta i svijest o izazovima koje nosi briga o njemu – rekao je Papa. Potom se osvrnuo na II. konferenciju Organizacije ujedinjenih naroda o vodi, koja se održava u New Yorku do 24. ožujka.

“Molim za uspjeh radova i nadam se da će taj važan događaj ubrzati inicijative u korist onih koji trpe zbog nestašice vode, toga primarnog dobra”.

Uputio je stoga apel upućen svima: onima koji imaju odgovorne uloge u svijetu, kao i jednostavnim građanima:

“Vodu se ne smije rasipati, zlorabiti i ne smije biti razlog za rat, nego ju se treba čuvati za našu, i dobrobit budućih naraštaja”.

Upozorenje Organizacije ujedinjenih naroda

Organizacija ujedinjenih naroda je uputila alarmantan apel, u izvještaju objavljenom povodom konferencije u New Yorku, o opasnosti od krize vode u svijetu. Nedostatak toga čovječanstvu za život potrebnoga dobra postaje sve veći zbog pretjeranoga razvoja i potrošnje – rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Neposredna je opasnost od opće krize – istaknuo je – svijet slijepo hoda opasnim putom s neodrživom uporabom vode, zagađenjem i klimatskim zagrijavanjem koji iscrpljuju životnu limfu čovječanstva.

Prema podatcima iz izvještaja Ujedinjenih naroda, oko dvije milijarde ljudi nema pristup sigurnoj pitkoj vodi, dok 3,6 milijarda nemaju pristup pouzdanim sanitarnim uslugama. Nestašica vode postaje sve raširenija – stoji u dokumentu u kojemu se navodi da se globalna potrošnja vode, u posljednjih 40 godina, svake godine povećala za oko 1%  i očekuje se da će sličnu stopu porasta zadržati do 2050. godine. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva