Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro

Autor: Ekumena

Korizma, Veliki (vaskrsni) post ili četrdesetnica (lat. quadragesima) dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički, tj. molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje Riječi, pripremaju za blagdan Uskrsa / Vaskrsenja. Za katolike i brojne protestante ove godine razdoblje priprave počinje 2. ožujka, a završava 14. travnja, dok za pravoslavne otpočinje 7. ožujka, a prestaje 23. travnja.

Svako je vrijeme dobro vrijeme za osobnu i zajednički obnovu, a korizma nas na to osobito podsjeća i poziva. Vrijeme je to za vjeru, za dobrodošlicu Bogu u naše živote te dopuštanje da se nastani u nama i među nama.

Post je namjerno suzdržavanje od jela, a ponekad i od pića, a svrha mu je traženje blizine Božje, duhovnog vodstva i slobode. Važna je duhovna disciplina vezana uz načelo sinergije tijela i duše: ono što se događa jednome, utječe na ono drugo. Svrha posta nije trapljenje, nego čuvanje kako od pretjeranog jedenja, tako i od nečistih misli, djela i riječi. Stoga nužno mora biti popraćen vremenom povećanom molitvi i pomaganjem drugima.

Neka nas Duh Sveti, po kojemu smo ”kao siromašni, a mnoge obogaćujemo, kao da nemamo ništa, a sve posjedujemo” (2 Kor 6,10), podupre u našim odlukama i poveća našu brigu i odgovornost za ljudsku oskudicu, kako bismo mogli djelovati milosrdno.

Kako bismo mogli imati srce kao što je Isusovo, srce koje nije ravnodušno, nego čvrsto i milosrdno, pažljivo i velikodušno, otvoreno i puno razumijevanja.

Vrijeme u kojem živimo osobito nas upozorava da je cijelo ljudsko postojanje korizmeno vrijeme, vrijeme u kojem su mnogi od nas lišeni najpotrebnijega. Moliti ne znači naprosto moliti za hranu gladnima, zdravlje bolesnima i mir ugroženima, nego – biti hrana, zdravlje i mir drugima. Put nije ponajprije put na van, nego na unutra, u nas same gdje prebiva Bog.

Svaka je osoba u dubini svog srca pozvana tražiti ono božansko i svi imamo taj nemir nenalaženja. Molitvu svetog Anselma možemo učiniti svojom: ”Gospodine, nauči me tražiti te i otkrij mi se dok tražim jer te ne mogu tražiti ako me ne naučiš kako, niti te nađem osim ako otkrivaš se. Dopusti mi da te tražim želeći te; dopusti mi da te poželim tražeći te; dopusti mi da te nađem u ljubavi prema tebi; dopusti mi da te volim dok te nalazim” (Proslogion, 1).

Ovogodišnja poruka pape Franje za korizmu, nadahnuta je geslom ”Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! Dakle, dok imamo vremena (kairós), činimo dobro svima” (Gal 6, 9-10a).

Sveti Pavao govori o kairósu, prikladnom vremenu za sijanje dobrote u vidiku buduće žetve. Korizma, napominje Papa, nas poziva na obraćenje, promjenu stava, kako bi se životna istina i ljepota pronašla ne toliko u posjedovanju koliko u davanju, ne toliko u gomilanju koliko u sijanju i dijeljenju dobra.

U korizmenom smo razdoblju pozvani odgovoriti na Božji dar slušajući njegovu Riječ, kako bi ona imala ploda u našim životima. Na taj način postajemo Božjim suradnicima, što je milost dijeljenja Božje vlastite preobilne dobrote, piše papa Franjo.

Kada sijemo sjeme dobrote, bez obzira koliko maleno, zračit ćemo svjetlošću i donositi mir u svijet. Sijati dobrotu za dobrobit drugih oslobađa nas uskog vlastitog interesa, ulijeva u naša djela zahvalnost i čini nas dijelom ”veličanstvenog obzorja Božjeg dobronamjernog nauma”, piše dalje Papa.

U nastavku poruke povezuje Pavlove riječi u Poslanici Galaćanima s uobičajenim korizmenim praksama molitve, posta i davanja milodara. Neka nam ne dozlogrdi molitva, poziva Papa, podsjećajući kako su nam potrebni Bog i drugi. Neka nam ne dozlogrdi iskorijeniti zlo iz naših života, prigrlimo post kako bismo jačali naš duh za borbu protiv zla, čineći to i traženjem oprosta. Neka nam ne dozlogrdi borba protiv siromaštva, ravnodušnosti i rata, dodaje Papa.

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro, u aktivnoj ljubavi prema bližnjemu, radosno i velikodušno darivajući drugima, napose onima kojima je najpotrebnije. Svake korizme, napominje papa Franjo, imamo podsjetnik kako dobrota, zajedništvu u ljubavi, pravda i solidarnost nisu ostvareni jednom zauvijek, moraju se ostvariti svakoga dana.

U zaključku poruke papa Franjo podsjeća sve kako se zemlja pripravlja postom, zalijeva molitvom, a obogaćuje ljubavlju. Ponovno poziva neka nam ne dozlogrdi činiti dobro te poziva na čvrsto uvjerenje da ako ne odustanemo, ubrat ćemo svoju žetvu u dano vrijeme. S darom ustrajnosti, dobit ćemo ono što je obećano, za nas i za druga.

Početak Korizme se podudara sa strahovitim patnjama u Ukrajini, zemlja koju je režim Vladimira Putina brutalno napao i razara. Papa Franjo je pozvao sve ljude dobre volje, vjernike i nevjernike, da na dan početka Korizme poste za mir i da otvore srce svima u potrebi. Tko nije to učinio na Čistu srijedu, može to učiniti bilo kad.

Tijekom cijele korizme Crkve u Europi molit će za mir u Ukrajini i za žrtve pandemija, priopćio je Tiskovni ured Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u utorak, 1. ožujka. Mise će se u pojedinim europskim biskupskim konferencijama slaviti prema utvrđenom rasporedu. BK BiH je na rasporedu 7. ožujka, HBK 10. ožujka, a Međunarodna BK sv. Ćirila i Metoda 13. ožujka.

Pozivamo sve čitateljice i čitatelje našega portala da ostanu ustrajni u dobroti. Nemojmo se umoriti činiti dobro.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva