Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro

Autor: Ekumena

Korizma, Veliki (vaskrsni) post ili četrdesetnica (lat. quadragesima) dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički, tj. molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje Riječi, pripremaju za blagdan Uskrsa / Vaskrsenja. Za katolike i brojne protestante ove godine razdoblje priprave počinje 2. ožujka, a završava 14. travnja, dok za pravoslavne otpočinje 7. ožujka, a prestaje 23. travnja.

Svako je vrijeme dobro vrijeme za osobnu i zajednički obnovu, a korizma nas na to osobito podsjeća i poziva. Vrijeme je to za vjeru, za dobrodošlicu Bogu u naše živote te dopuštanje da se nastani u nama i među nama.

Post je namjerno suzdržavanje od jela, a ponekad i od pića, a svrha mu je traženje blizine Božje, duhovnog vodstva i slobode. Važna je duhovna disciplina vezana uz načelo sinergije tijela i duše: ono što se događa jednome, utječe na ono drugo. Svrha posta nije trapljenje, nego čuvanje kako od pretjeranog jedenja, tako i od nečistih misli, djela i riječi. Stoga nužno mora biti popraćen vremenom povećanom molitvi i pomaganjem drugima.

Neka nas Duh Sveti, po kojemu smo ”kao siromašni, a mnoge obogaćujemo, kao da nemamo ništa, a sve posjedujemo” (2 Kor 6,10), podupre u našim odlukama i poveća našu brigu i odgovornost za ljudsku oskudicu, kako bismo mogli djelovati milosrdno.

Kako bismo mogli imati srce kao što je Isusovo, srce koje nije ravnodušno, nego čvrsto i milosrdno, pažljivo i velikodušno, otvoreno i puno razumijevanja.

Vrijeme u kojem živimo osobito nas upozorava da je cijelo ljudsko postojanje korizmeno vrijeme, vrijeme u kojem su mnogi od nas lišeni najpotrebnijega. Moliti ne znači naprosto moliti za hranu gladnima, zdravlje bolesnima i mir ugroženima, nego – biti hrana, zdravlje i mir drugima. Put nije ponajprije put na van, nego na unutra, u nas same gdje prebiva Bog.

Svaka je osoba u dubini svog srca pozvana tražiti ono božansko i svi imamo taj nemir nenalaženja. Molitvu svetog Anselma možemo učiniti svojom: ”Gospodine, nauči me tražiti te i otkrij mi se dok tražim jer te ne mogu tražiti ako me ne naučiš kako, niti te nađem osim ako otkrivaš se. Dopusti mi da te tražim želeći te; dopusti mi da te poželim tražeći te; dopusti mi da te nađem u ljubavi prema tebi; dopusti mi da te volim dok te nalazim” (Proslogion, 1).

Ovogodišnja poruka pape Franje za korizmu, nadahnuta je geslom ”Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! Dakle, dok imamo vremena (kairós), činimo dobro svima” (Gal 6, 9-10a).

Sveti Pavao govori o kairósu, prikladnom vremenu za sijanje dobrote u vidiku buduće žetve. Korizma, napominje Papa, nas poziva na obraćenje, promjenu stava, kako bi se životna istina i ljepota pronašla ne toliko u posjedovanju koliko u davanju, ne toliko u gomilanju koliko u sijanju i dijeljenju dobra.

U korizmenom smo razdoblju pozvani odgovoriti na Božji dar slušajući njegovu Riječ, kako bi ona imala ploda u našim životima. Na taj način postajemo Božjim suradnicima, što je milost dijeljenja Božje vlastite preobilne dobrote, piše papa Franjo.

Kada sijemo sjeme dobrote, bez obzira koliko maleno, zračit ćemo svjetlošću i donositi mir u svijet. Sijati dobrotu za dobrobit drugih oslobađa nas uskog vlastitog interesa, ulijeva u naša djela zahvalnost i čini nas dijelom ”veličanstvenog obzorja Božjeg dobronamjernog nauma”, piše dalje Papa.

U nastavku poruke povezuje Pavlove riječi u Poslanici Galaćanima s uobičajenim korizmenim praksama molitve, posta i davanja milodara. Neka nam ne dozlogrdi molitva, poziva Papa, podsjećajući kako su nam potrebni Bog i drugi. Neka nam ne dozlogrdi iskorijeniti zlo iz naših života, prigrlimo post kako bismo jačali naš duh za borbu protiv zla, čineći to i traženjem oprosta. Neka nam ne dozlogrdi borba protiv siromaštva, ravnodušnosti i rata, dodaje Papa.

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro, u aktivnoj ljubavi prema bližnjemu, radosno i velikodušno darivajući drugima, napose onima kojima je najpotrebnije. Svake korizme, napominje papa Franjo, imamo podsjetnik kako dobrota, zajedništvu u ljubavi, pravda i solidarnost nisu ostvareni jednom zauvijek, moraju se ostvariti svakoga dana.

U zaključku poruke papa Franjo podsjeća sve kako se zemlja pripravlja postom, zalijeva molitvom, a obogaćuje ljubavlju. Ponovno poziva neka nam ne dozlogrdi činiti dobro te poziva na čvrsto uvjerenje da ako ne odustanemo, ubrat ćemo svoju žetvu u dano vrijeme. S darom ustrajnosti, dobit ćemo ono što je obećano, za nas i za druga.

Početak Korizme se podudara sa strahovitim patnjama u Ukrajini, zemlja koju je režim Vladimira Putina brutalno napao i razara. Papa Franjo je pozvao sve ljude dobre volje, vjernike i nevjernike, da na dan početka Korizme poste za mir i da otvore srce svima u potrebi. Tko nije to učinio na Čistu srijedu, može to učiniti bilo kad.

Tijekom cijele korizme Crkve u Europi molit će za mir u Ukrajini i za žrtve pandemija, priopćio je Tiskovni ured Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u utorak, 1. ožujka. Mise će se u pojedinim europskim biskupskim konferencijama slaviti prema utvrđenom rasporedu. BK BiH je na rasporedu 7. ožujka, HBK 10. ožujka, a Međunarodna BK sv. Ćirila i Metoda 13. ožujka.

Pozivamo sve čitateljice i čitatelje našega portala da ostanu ustrajni u dobroti. Nemojmo se umoriti činiti dobro.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva