Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Foto: Pixabay

Ne smijemo se naviknuti na rat u Ukrajini

Autor: Ekumena / 15. 06. 2022.

Na kraju opće audijencije Papa je, u 56. javnom apelu za mir u Ukrajini, ponovno govorio o ratu u istočnoj Europi te potaknuo da ga se ne smije smatrati ”nečim dalekim”, nego je mučeništvo naroda kojemu treba biti blizu pružajući pomoć i molitve.

”Sjećanje blijedi, a bol se može ohladiti”. Tim je riječima opisao stanje u kojemu, već gotovo četiri mjeseca, živi ukrajinski narod. Ponovno je zamolio da se ne zaboravi ta tragedija rata.

”Molim vas, nemojmo zaboraviti ukrajinski mučenički narod koji je u ratu. Nemojmo se naviknuti živjeti kao da je rat neka daleka stvar. Neka naše sjećanje, naša naklonost, naša molitva i pomoć, uvijek budu blizu tom narodu koji toliko trpi i podnosi istinsko mučeništvo. Nemojmo se naviknuti na ratnu stvarnost”.

Tu je misao, od samoga početka sukoba Papa više puta ponovio, ističući, primjerice, važnost humanitarne pomoći koju se – kako je rekao već u ožujku – ne smije prekinuti. I prošle se nedjelje, u pozdravima nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, u svojim mislima ponovno vratio na sukob u Ukrajini, zazivajući molitve za tamošnje stanovništvo te potičući vjernike da ne zaborave to što se događa.

”Misao na ukrajinski narod, izmučen ratom, uvijek je živa u mom srcu. Neka vrijeme koje prolazi ne ohladi našu bol i našu brigu za te izmučene ljude. Molim vas, nemojmo se naviknuti na tu tragičnu stvarnost! Imajmo ju uvijek u srcu. Molimo i borimo se za mir”, kazao je. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, Papa Franjo, Ukrajina

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva