Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 05. 07. 2022.
Prijava
Foto: Pixabay

Ne smijemo se naviknuti na rat u Ukrajini

Autor: Ekumena / 15. 06. 2022.

Na kraju opće audijencije Papa je, u 56. javnom apelu za mir u Ukrajini, ponovno govorio o ratu u istočnoj Europi te potaknuo da ga se ne smije smatrati ”nečim dalekim”, nego je mučeništvo naroda kojemu treba biti blizu pružajući pomoć i molitve.

”Sjećanje blijedi, a bol se može ohladiti”. Tim je riječima opisao stanje u kojemu, već gotovo četiri mjeseca, živi ukrajinski narod. Ponovno je zamolio da se ne zaboravi ta tragedija rata.

”Molim vas, nemojmo zaboraviti ukrajinski mučenički narod koji je u ratu. Nemojmo se naviknuti živjeti kao da je rat neka daleka stvar. Neka naše sjećanje, naša naklonost, naša molitva i pomoć, uvijek budu blizu tom narodu koji toliko trpi i podnosi istinsko mučeništvo. Nemojmo se naviknuti na ratnu stvarnost”.

Tu je misao, od samoga početka sukoba Papa više puta ponovio, ističući, primjerice, važnost humanitarne pomoći koju se – kako je rekao već u ožujku – ne smije prekinuti. I prošle se nedjelje, u pozdravima nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, u svojim mislima ponovno vratio na sukob u Ukrajini, zazivajući molitve za tamošnje stanovništvo te potičući vjernike da ne zaborave to što se događa.

”Misao na ukrajinski narod, izmučen ratom, uvijek je živa u mom srcu. Neka vrijeme koje prolazi ne ohladi našu bol i našu brigu za te izmučene ljude. Molim vas, nemojmo se naviknuti na tu tragičnu stvarnost! Imajmo ju uvijek u srcu. Molimo i borimo se za mir”, kazao je. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, Papa Franjo, Ukrajina

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva