Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Ne mržnjom, već pravdom i ljubavlju

Autor: Sergio Centofanti

U današnje doba, rat može imati razorne posljedice za cijelo čovječanstvo. Narodi imaju veliku odgovornost odabrati predstavnike koji rade za mir i ne pogoršavaju podjele i sukobe: u igri je naša budućnost.

Nekad smo ih nazivali pravednim ratovima. I danas ima onih koji ih ovako definiraju. Dovoljno je slijediti kratki popis načela i sukob je opravdan. Dovoljno je pod izgovorom prikriti interese i žeđ za moći, ali ni to toliko, a potom je dovoljno poricati dokaze. “Dobar cilj” nam omogućuje da toleriramo kolateralnu štetu, uništenje i nevine žrtve.

U povijesti je i određena teologija davala razloge vojskovođama svih vremena da pokreću sukobe svih vrsta: bilo je dovoljno da je legitimna vlast naređivala rat, pa i zbog časti. Jasno, Hitlera je trebalo zaustaviti. Naravno, teroriste se mora zaustaviti. Slabi se moraju braniti od ugnjetavanja i nasilja jačih. To je obavezno. Nema pravog mira bez pravde i slobode.

Ipak, danas su nam kao nikada prije potrebni proroci mira, muškarci i žene da čine nove geste, nezamislive usred nasilja, i da budu svjetlo za čovječanstvo, boreći se oružjem krotkosti: poput Franje Asiškog, goloruki hodočasnik za vrijeme križarskih ratova, s Evanđeljem u ruci pred sultanom. Poput Martina Luthera Kinga i Gandhija, koji su moć suočili sa slabošću. Poput Dorothy Day i Terezije iz Kolkate koje su se borile protiv isključenja ne mržnjom, već pravdom i ljubavlju.

Danas su nam potrebni lideri da čine nove stvari, a ne izlizane riječi, uobičajene bla bla koje donose iste stare ratove. Potrebna nam je nova svijest naroda kako se više ne bi dali zavaravati retorikom govora koji ciljaju na emocionalnost: nisu potrebne riječi, nego činjenice mira.

Danas je odgovornost svakoga od nas veća nego u prošlosti, jer se razorna moć oružja može pretvoriti u samoubojstvo čovječanstva.

Narodi su ti koji čine lidere. Narodi trebaju birati proročku politiku, sposobnu prekovati mačeve u plugove, a koplja u srpove.

Danas nam je potrebno bratstvo kao nikad prije. Moramo otkriti da smo svi sestre i braća. Ratove više ne nazivamo pravednima, rekao je papa Franjo. Gradimo mir. Birajmo lidere za mir. Ili ćemo riskirati samouništenje. (VN)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva