Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Napustio nas je mirovni aktivist, teolog i pisac Jim Forest

Autor: Ekumena

U osamdesetoj godini napustio nas je Jim Forest, američki pisac, kršćanski teolog laik, mirovni aktivist. Jedan iz društva velikih kao što su: Dorothy Day, Tomo Cornell, Daniel Berrigan, Thomas Merton, Thich Nhat Hanh, s kojima je i prijateljevao.

Kao mladić, Forest je služio u američkoj mornarici, radeći s meteorološkom jedinicom u sjedištu američkog meteorološkog ureda u blizini Washingtona, D C. U tom razdoblju postao je katolik. Njegov vojni rok završio je prijevremenim otpuštanjem zbog prigovora savjesti. Napustivši mornaricu, Forest se pridružio Katoličkoj radničkoj zajednici na Manhattanu, blisko surađujući s osnivačicom, Dorothy Day, neko vrijeme i kao glavni urednik časopisa The Catholic Worker.

Godine 1964., dok je radio kao novinar za Staten Island Advance, sudjelovao je u osnivanju udruženja Catholic Peace Fellowship, blisko surađujući s Tomom Cornellom. U vrijeme sve većega vojnog angažmana SAD-a u Vijetnamu glavni fokus njihova rada bilo je savjetovanje prigovarača savjesti, ljudi koji po svojoj savjesti nisu željeli sudjelovati u ratu.

Godine 1968., dok je Forest radio kao koordinator Vijetnamskog programa Društva pomirenja (Fellowship of Reconciliation), s trinaestero kolega (uglavnom katoličkih svećenika) provalio je u devet radnih odbora Milwaukeeja. Ukrali su neke od dosjea mobiliziranih pacifista i spalili ih u obližnjem parku. Većina članova “Milwaukee Fourteen” odslužila je zbog svoje akcije trinaest mjeseci zatvora.

Krajem šezdesetih i sredinom sedamdesetih Jim je nastavio raditi s Društvom pomirenja kao koordinator Vijetnamskog programa, a potom i kao urednik časopisa Fellowship. Od 1977. do 1988. bio je glavni tajnik Međunarodnog društva za pomirenje (International Fellowship of Reconciliation), što ga je, sa ženom Nancy, dovelo u Nizozemsku (Alkmaar). Dobio je nagradu Peacemaker Instituta za međunarodne mirovne studije Sveučilišta Notre Dame i nagradu St. Marcellus što mu ju je dodijelio Catholic Peace Fellowship.

Godine 1988. Forest je postao članom Istočne pravoslavne crkve. Od 1989. bio je međunarodni tajnik Orthodox Peace Fellowship, kao i suradnik urednika tromjesečnog časopisa In Communion. Godine 2017. zaređen je za čitača (čteca), što je crkveni službeni čin s glavnim zadatkom čitanja Svetoga pismo za liturgije.

Jim Forest je autor desetak knjiga, uključujući knjige posvećene prijateljima: Living with Wisdom: A Life of Thomas Merton, 2008.; All Is Grace: A Biography of Dorothy Day, 2011.; At Play in the Lion’s Den: A Biography and Memoir of Daniel Berrigan, 2017.

Posljednja desetljeća svojega života posvetio je duhovnosti te napisao knjige: Praying with Icons, 1997.; The Ladder of the Beatitudes. 1999.; Confession: Doorway to Forgiveness, 2002.; Road to Emmaus: Pilgrimage as a Way of Life, 2007.; Loving Our Enemies: Reflections on the Hardest Commandment, 2014. Pisao je i knjige za djecu, a, naposljetku, objavio je i svoje memoare: Writing Straight With Crooked Lines, 2020. (J. B.)

 

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake:

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva