Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Napustio nas je mirovni aktivist, teolog i pisac Jim Forest

Autor: Ekumena

U osamdesetoj godini napustio nas je Jim Forest, američki pisac, kršćanski teolog laik, mirovni aktivist. Jedan iz društva velikih kao što su: Dorothy Day, Tomo Cornell, Daniel Berrigan, Thomas Merton, Thich Nhat Hanh, s kojima je i prijateljevao.

Kao mladić, Forest je služio u američkoj mornarici, radeći s meteorološkom jedinicom u sjedištu američkog meteorološkog ureda u blizini Washingtona, D C. U tom razdoblju postao je katolik. Njegov vojni rok završio je prijevremenim otpuštanjem zbog prigovora savjesti. Napustivši mornaricu, Forest se pridružio Katoličkoj radničkoj zajednici na Manhattanu, blisko surađujući s osnivačicom, Dorothy Day, neko vrijeme i kao glavni urednik časopisa The Catholic Worker.

Godine 1964., dok je radio kao novinar za Staten Island Advance, sudjelovao je u osnivanju udruženja Catholic Peace Fellowship, blisko surađujući s Tomom Cornellom. U vrijeme sve većega vojnog angažmana SAD-a u Vijetnamu glavni fokus njihova rada bilo je savjetovanje prigovarača savjesti, ljudi koji po svojoj savjesti nisu željeli sudjelovati u ratu.

Godine 1968., dok je Forest radio kao koordinator Vijetnamskog programa Društva pomirenja (Fellowship of Reconciliation), s trinaestero kolega (uglavnom katoličkih svećenika) provalio je u devet radnih odbora Milwaukeeja. Ukrali su neke od dosjea mobiliziranih pacifista i spalili ih u obližnjem parku. Većina članova “Milwaukee Fourteen” odslužila je zbog svoje akcije trinaest mjeseci zatvora.

Krajem šezdesetih i sredinom sedamdesetih Jim je nastavio raditi s Društvom pomirenja kao koordinator Vijetnamskog programa, a potom i kao urednik časopisa Fellowship. Od 1977. do 1988. bio je glavni tajnik Međunarodnog društva za pomirenje (International Fellowship of Reconciliation), što ga je, sa ženom Nancy, dovelo u Nizozemsku (Alkmaar). Dobio je nagradu Peacemaker Instituta za međunarodne mirovne studije Sveučilišta Notre Dame i nagradu St. Marcellus što mu ju je dodijelio Catholic Peace Fellowship.

Godine 1988. Forest je postao članom Istočne pravoslavne crkve. Od 1989. bio je međunarodni tajnik Orthodox Peace Fellowship, kao i suradnik urednika tromjesečnog časopisa In Communion. Godine 2017. zaređen je za čitača (čteca), što je crkveni službeni čin s glavnim zadatkom čitanja Svetoga pismo za liturgije.

Jim Forest je autor desetak knjiga, uključujući knjige posvećene prijateljima: Living with Wisdom: A Life of Thomas Merton, 2008.; All Is Grace: A Biography of Dorothy Day, 2011.; At Play in the Lion’s Den: A Biography and Memoir of Daniel Berrigan, 2017.

Posljednja desetljeća svojega života posvetio je duhovnosti te napisao knjige: Praying with Icons, 1997.; The Ladder of the Beatitudes. 1999.; Confession: Doorway to Forgiveness, 2002.; Road to Emmaus: Pilgrimage as a Way of Life, 2007.; Loving Our Enemies: Reflections on the Hardest Commandment, 2014. Pisao je i knjige za djecu, a, naposljetku, objavio je i svoje memoare: Writing Straight With Crooked Lines, 2020. (J. B.)

 

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva