Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Muslimani Hrvatske spremni pomoći izbjeglicama iz Ukrajine

Autor: Ekumena

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović razgovarao je telefonskim putem s
ukrajinskim muftijom šejhom dr. Ahmedom Tamimom koji ga je upoznao sa stanjem u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Muftija Tamim je rekao da su organizirani oko pružanja pomoći izbjeglicama i potrebitima. Pružaju pomoć za oko 400 najugroženijih s tendencijom rasta broja. Kako je istaknuo muftija Tamim, u Islamski centar u Kijevu dolaze svi bez obzira na bilo koju odrednicu te da su uz svoj narod.

Istaknuo je zajedništvo u ovim vremenima velikog iskušenja kroz koje prolaze svi građani, kako u Kijevu tako i u drugim mjestima u Ukrajini.

Muftija Hasanović je izrazio svoju podršku naporima da se pomogne ljudima u potrebi te je istaknuo spremnost i Islamske zajednice u Hrvatskoj za pružanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

Također, muftija je izrazio nadu da će se uspjeti naći rješenje u najkraćem roku kako bi se spriječilo daljnje stradanje nedužnih ljudi i razaranje zemlje.

Muftija je uputio izraze sućuti veleposlaniku Ukrajine u Hrvatskoj Nj. E. g. Vasylu Kyrylychu kao i podršku te je ponudio pomoć u zbrinjavanju izbjeglica u okviru mogućnosti Zajednice. (D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva