Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava
Muftija u Ukrajini Ahmed ef. Tamin

Muslimani Hrvatske spremni pomoći izbjeglicama iz Ukrajine

Autor: Ekumena / 02. 03. 2022.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović razgovarao je telefonskim putem s
ukrajinskim muftijom šejhom dr. Ahmedom Tamimom koji ga je upoznao sa stanjem u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Muftija Tamim je rekao da su organizirani oko pružanja pomoći izbjeglicama i potrebitima. Pružaju pomoć za oko 400 najugroženijih s tendencijom rasta broja. Kako je istaknuo muftija Tamim, u Islamski centar u Kijevu dolaze svi bez obzira na bilo koju odrednicu te da su uz svoj narod.

Istaknuo je zajedništvo u ovim vremenima velikog iskušenja kroz koje prolaze svi građani, kako u Kijevu tako i u drugim mjestima u Ukrajini.

Muftija Hasanović je izrazio svoju podršku naporima da se pomogne ljudima u potrebi te je istaknuo spremnost i Islamske zajednice u Hrvatskoj za pružanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

Također, muftija je izrazio nadu da će se uspjeti naći rješenje u najkraćem roku kako bi se spriječilo daljnje stradanje nedužnih ljudi i razaranje zemlje.

Muftija je uputio izraze sućuti veleposlaniku Ukrajine u Hrvatskoj Nj. E. g. Vasylu Kyrylychu kao i podršku te je ponudio pomoć u zbrinjavanju izbjeglica u okviru mogućnosti Zajednice. (D. P.)

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva