Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Glavni zareditelj, nadbiskup Tomo Vukšić, predaje pastirski štap novom biskupu (Foto: KTA)

Mons. Željko Majić zaređen za biskupa banjolučkog

Autor: D. P. / 03. 03. 2024.

Imenovani biskup banjolučki mons. Željko Majić, u subotu 2. ožujka zaređen je za biskupa u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure tijekom svečanog Euharistijskog slavlja koje je predvodio glavni zareditelj, nadbiskup Tomo Vukšić, u zajedništvu sa suzarediteljima banjolučkim biskupom u miru i apostolskim upraviteljem mons. Franjo Komaricom i biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem, javlja KTA.

Na početku slavlja se obratio mons Komarica koji je rekao i ovo: “On je našoj biskupiji osobiti Božji dar! Budite mu svi od svakovrsne pomoći kako bi i on mogao što vjernije i plodnije svakodnevno izvršavati svoju tešku i odgovornu službu! Svi vi, članovi naše Banjolučke biskupije, budite svom novom biskupu odani i poslušni! I još samo jednu, zadnju želju i poruku ostavljam vam služeći se opet riječima apostola Pavla iz njegove Druge poslanice Korinćanima (13,11): ‘Braćo i sestre, radujte se, usavršujete se, tješite se, složni budite ispunjeni nadom i mir njegujte, pa će i Bog mira i ljubavi biti s vama!'”, poručio je biskup Komarica upućujući svima još jednom riječi zahvale.

Podsjetivši da je Krist Gospodin “za upravljanje Božjim narodom i za njegovo umnožavanje u svojoj Crkvi ustanovio različite službe koje teže za dobrom čitavoga Tijela” (Lumen gentium, 18), nadbiskup Tomo je kazao da u toj “rasporedbi providnosti Božje” biskupu Željku “Crkva Kristova danas povjerava službu predstojnika svoga časnog dijela, zajednice svjedoka Božjih koja nosi ime po ovomu gradu”.

“Neka te uvijek prati Božji blagoslov kako bi u služenju i molitvi mogao biti revan. A budući da biskupsko služenje uključuje također prorokovanje, molimo da ono uvijek bude primjereno vjeri. Ono je i poučavanje koje neka bude cjelovito i potvrđeno tvojim djelima. To služenje se sastoji i u hrabrenju zdvojnih koje nikada nemoj zaboraviti. Ono je i u dijeljenju potrebitima. U tome imaš mnogo iskustva. I nastavi biti darežljiv. Također, u svakom drugom obliku djelȃ milosrđa budi radostan”, poticaj je pastira Crkve vrhbosanske upućen imenovanom biskupu banjolučkom.

Novom biskupu su ruke na glavu, kod ređenja, postavili brojni prisutni biskupi iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije, Srbije, Crne Gore i vladike grkokatoličkih iz Hrvatske i Srbije.

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva