Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava

Molimo Boga za hrabrost poniznosti kako bismo se klanjali Bogu oko istoga oltara

Autor: Ekumena

Tijekom molitve Druge večernje blagdana obraćenja svetoga Pavla, slavljene na kraju 55. molitvene osmine za jedinstvo kršćana u rimskoj bazilici svetoga Pavla izvan zidina, papa Franjo je potaknuo vjernike da prihvate od Mudraca upute za ekumenski hod: ”Poput Saula, prije susreta s Kristom, trebamo krenuti drugim putem, promijeniti smjer svojih navika i pogodnosti kako bismo pronašli put koji nam Gospodin pokazuje”.

Hodočašće Mudraca i suvremeni put ekumenizma putovi su koje razdvaja više od dvije tisuće godina povijesti, ali ih usmjerava ista zvijezda: Isusova svjetlost. Na slavlju Druge večernje u bazilici svetoga Pavla izvan zidina, papa Franjo je istaknuo put prema punom jedinstvu govoreći o Mudracima čiji put započinje na istoku, jer vide da odatle izlazi zvijezda. Njihov put potom prolazi kroz Jeruzalem, gdje doživljavaju otpor mračnih sila svijeta, te završava u Betlehemu gdje pred Djetetom padaju ničice i klanjaju mu se.

Papa je u propovijedi tijekom slavlja na kraju 55. molitvene osmine za jedinstvo kršćana usporedio put kojim su išli Mudraci s putom ekumenskoga dijaloga, koji još treba biti dovršen. Pritom je potaknuo na nasljedovanje svjetla evanđelja kako bismo prihvatili snažnu želju Isusa koji želi da budemo samo jedno.

Braćo i sestre, slijedimo i mi Isusovu zvijezdu! – potaknuo je Papa – Nemojmo dopustiti da nas omete blještavilo svijeta, svjetlucave zvijezde koje, međutim, padaju. Nemojmo slijediti trenutnu modu, meteore koji se gase; nemojmo slijediti napast da zasjamo vlastitim svjetlom, odnosno da se zatvorimo u svoju skupinu i tako se očuvamo. Neka naš pogled bude uperen prema nebu, prema Isusovoj zvijezdi. Slijedimo njega, njegovo evanđelje, njegov poziv na jedinstvo, ne brinući se koliko će dugo i naporno biti putovanje kako bismo ga postigli u punini. Želimo i hodimo zajedno, uzajamno se podupirući, poput Mudraca, kazao je.

Podsjetivši prije svega da Mudraci kreću s istoka, Papa je primijetio kako ih je tradicija često prikazivala u šarolikoj odjeći, predstavljajući tako različite narode. U njima možemo vidjeti odraz naših različitosti, različitih tradicija i kršćanskih iskustava, ali i naše jedinstvo koje proizlazi iz iste želje, da gledamo u nebo i zajedno hodimo na zemlji.

Istok nas također potiče na razmišljanje o kršćanima koji žive u raznim krajevima opustošenima ratom i nasiljem. Upravo je Vijeće Crkvi Bliskog istoka pripremilo građu za ovaj Tjedan molitve. Ta se naša braća i sestre moraju suočavati s brojnim teškim izazovima, ali svojim nam svjedočenjem daju nadu; podsjećaju nas da Kristova zvijezda blista u tami i ne zalazi; da Gospodin iz visine prati i potiče naše korake. Oko njega, na nebu zajedno, bez razlike u vjeroispovijesti, blistaju brojni mučenici; oni nama, na zemlji, pokazuju točno određen put, put jedinstva!

Mudraci potom, noseći u srcu želju za Bogom, stižu u Jeruzalem govoreći: ”Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti”. Čuvši to – stoji u Evanđelju – kralj Herod se uznemiri i sav Jeruzalem s njime. U svetom gradu, Mudraci umjesto da vide odsjaj zvijezde, doživljavaju otpor mračnih sila svijeta. Ne osjeća se samo Herod ugroženim novošću o kraljevskom dostojanstvu drugačijem od onoga pokvarenoga svjetovnom moći, nego je cijeli Jeruzalem uznemiren viješću Mudraca – objasnio je Papa.

I na našem putu prema jedinstvu može se dogoditi da se zaustavimo iz istog razloga koji je paralizirao te ljude: zbog nemira, straha. To je strah od novosti koja potresa stečene navike i sigurnosti; to je strah da će drugi destabilizirati moje tradicije i moje utvrđene planove. Ali, u korijenu je strah koji boravi u ljudskom srcu, od kojega nas uskrsli Gospodin želi osloboditi. Dopustimo da na našem putu zajedništva odjekuje njegov uskrsni poticaj: ”Ne bojte se!” (Mt 28, 5.10). Nemojmo se bojati staviti brata ispred svojih strahova! Gospodin želi da se pouzdajemo jedni u druge i da zajedno hodimo, unatoč našim slabostima i grijesima, unatoč pogreškama iz prošlosti i uzajamno nanesenim ranama.

U Jeruzalemu, upravo tamo gdje se činilo da je put pokazan s neba udario u zidove koje je podigao čovjek, Mudraci su otkrili put prema Betlehemu. Isusa pronalaze ne samo zahvaljujući zvijezdi koja je u međuvremenu nestala. Naime, upute daju svećenici i pismoznanci, istražujući Sveto pismo – rekao je Papa te istaknuo – Potrebna im je Riječ Božja. U Betlehemu se klanjaju Djetetu i njihovo putovanje tako završava: zajedno u istoj kući, u klanjanju. I za nas se puno jedinstvo, u istoj kući, može ostvariti samo kroz klanjanje Gospodinu – rekao je Papa te dodao – Odlučujući dio na putu prema punom zajedništvu zahtijeva intenzivniju molitvu i klanjanje Bogu.

Mudraci nas podsjećaju da je za klanjanje najprije potrebno pasti ničice. To je put – rekao je Papa ističući da valja ostaviti po strani vlastite zahtjeve kako bi u središtu bio samo Gospodin. Koliko je puta ponos bio prava prepreka zajedništvu! Mudraci su imali hrabrosti ostaviti kod kuće ugled i prestiž, kako bi se ponizili u siromašnoj kućici u Betlehemu; tako se ”obradovaše radošću veoma velikom” (Mt 2,10). Poniziti se, napustiti, pojednostaviti; molimo večeras Boga za tu hrabrost, hrabrost poniznosti, jedinog načina da dođemo do klanjanja Bogu u istoj kući, oko istoga oltara.

U Betlehemu, nakon što su se poklonili, Mudraci su otvorili svoje blago s darovima: zlatom, tamjanom i smirnom. To nas podsjeća da, samo nakon što smo zajedno molili, samo pred Bogom, u njegovu svjetlu, uistinu postajemo svjesni blaga koje svatko posjeduje. Ali, to je blago koje pripada svima, koje valja ponuditi i podijeliti s drugima. To su, naime, darovi koje Duh namjenjuje općem dobru – rekao je Papa.

Darovi Mudraca simboliziraju ono što Gospodin želi primiti od nas. Bogu valja dati zlato, najdragocjeniji element; odnosno, valja mu dati prvo mjesto. Njega trebamo gledati, ne sebe; njegovu volju, a ne svoju; njegove putove, a ne svoje. Ako je Gospodin doista na prvom mjestu, naši izbori, pa i crkveni, ne mogu se više temeljiti na politici svijeta, nego na Božjim željama.

Tu je potom tamjan, koji podsjeća na važnost molitve, koja se uzdiže do Boga kao ugodan miris (usp. Ps 141,2). Nemojmo se umoriti moliti jedni za druge i jedni s drugima. Na kraju, smirna, kojom će se častiti Isusovo tijelo skinuto s križa (usp. Iv 19,39), upućuje nas na brigu o trpećem tijelu Gospodinovu, izmučenomu u udovima siromaha – rekao je Papa te potaknuo – Služimo potrebitima, služimo zajedno Isusu koji trpi!.

Put prema punom jedinstvu, kao i put Mudraca, treba slijediti Isusovu zvijezdu i proći putovima poniznosti, bratstva i klanjanja. Daj nam, Gospodine hrabrosti da promijenimo smjer, da se obratimo, da slijedimo tvoju volju, a ne svoje prilike; da zajedno idemo naprijed, prema Tebi koji svojim Duhom želiš učiniti da budemo samo jedno – rekao je na kraju papa Franjo. (Vatican News)

Objavljeno u: Među kršćanima, Zajedništvo
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva