Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Mitropolit Pavle (Foto: SPC)

Molba patrijarha srpskog Porfirija svjetskim liderima: Zauzmite se za oslobađanje mitropolita Pavla!

Autor: D. P. / 23. 07. 2023.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije obratio se u subotu 22. S rpnja svim poglavarima pravoslavnih crkava, papi Franji, nadbiskupu Canterburyja Justinu Wellbleyu, predsjedniku Biskupske konferencije Europske unije kardinalu Reinhardu Marxu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu, visokom povjereniku Ujedinjenih naroda za ljudska prava Walkeru Turku, Svjetskom vijeću crkava, Konferenciji europskih crkava, organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International i Freedom House traže da se, koristeći veliki ugled koji imaju u svijetu, zauzmu za mitropolita vyshgorodsko-černobilskog g. Pavle, opat Kijevsko-pečerske lavre, naime, da ga se oslobodi kako bi nastavio svoju evanđeosku misiju koja može donijeti samo dobro stranama u sukobu, a posebno narodu Ukrajine.

U pismu poglavara Srpske pravoslavne crkve, između ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih povijesnih promjena, što se i danas vidi, dužnost svakog pravdoljubivog čovjeka, bez obzira na njegovu vjeru, naciju, ideološko ili političko opredjeljenje, ukazati na nepravde učinjene prema pojedincima i njihovim osnovnim ljudskim pravima, koja su najčešće paradigma općeg stanja na nemirima i stradanjima zahvaćenom području.

Danas je takav primjer svakako Njegova Visost Mitropolit vyshgorodski i černobilski g. Pavle, kojega je ukrajinski sud smjestio u zatvor. Osobama i institucijama koje poznaju situaciju u svijetu svakako je jasno da predmetna sudska odluka ne može biti i nije utemeljena niti na jednom zakonu koji vrijedi ni u pravno uređenim državama. Ova odluka je, s jedne strane, rezultat teške atmosfere u Ukrajini, koja gori u ratnom požaru, a s druge strane, rezultat namjere aktualnih vlasti da osvoje Kijevo-pečersku lavru, jednu od najvažnijih svetinja pravoslavnog svijeta u cjelini.

Patrijarh srpski Porfirije s bolom i gorčinom izražava stav ovim uvaženim vjerskim poglavarima i čelnicima značajnih svjetskih institucija da mitropolit višgorodski i černobilski Pavle, koji je uvijek pozivao na mir, prekid sukoba i nalaženje rješenja kroz dijalog, ne može biti osuđen i zatvoren zbog, primjerice, političkih uvjerenja ili verbalnog delikta, naravno ni zbog vrijeđanja mišljenja.

Mitropolit Pavle je zatvoren, a to je eklatantan primjer kršenja ljudskih prava, zbog onoga tko on jest, zbog svog osobnog i vjerskog identiteta. Zatvoren je jer je pravoslavni jerarh, vjeran svojoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i sveopćem pravoslavlju. Kao takav, on je nepokolebljivi čuvar manastira čiji je iguman i, shodno tome, nepremostiva prepreka da Kijevo-pečersku lavru zauzme neka druga struktura, pa makar bila i crkvena, da dobije privid legaliteta i legitimiteta.

Stoga, patrijarh srpski Porfirije na kraju još jednom poziva vjerske i društvene vrhove Europe i svijeta da se zauzmu za Mitropolita višgorodskog i černobilskog g. Pavle – da bude pušten.

(SPC.rs / D. P.) (KRAJ)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva