Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Image by Ri Butov from Pixabay

Moć duše

Autor: Rav Kook / 19. 02. 2024.

Rav Kook (Abraham Isaac Kook) (1865-1936) bio je prvi aškenaski glavni rabin britanske mandatne Palestine, utjecajan mislilac i mistik u židovskoj povijesti.

 ***

Razumjeti samoga sebe najviša je razina duhovnosti. Pravilo je da štogod da čovjek nauči, uvijek je tek ekstrakt iz vanjskoga svijeta. I u suprotnosti s vlastitim mislima koje mu dolaze iz dubine njegove duše.

Sve što naučimo oz vanjskoga svijeta valja vidjeti tek kao moguće oruđe za silazak u skriveno srce, dubinu duše, nutarnju logiku vlastite mudrosti.

Veliki duhovni ljudi osjećaju u sebi otpor da budu stručnjaci jer je sve znanje već živo u njima samima. Oni se usredotočuju na otkrivanje dubina vlastite duše. Za njih je učenje tek izvanjski pomagač. Ništa drugo. Glavni izvor što ih vodi u duhovnu preobrazbu jest njihova nutarnja Tora koju danonoćno meditiraju.

Svaka osoba ima moć promijeniti svijet. Ta moć pripada njezinim duhovnim resursima. No, sve ovisi o tome ima li i moć i da ih očituje. Doista, ta moć ne pripada samo obrazovanima i znalcima, nego i najjednostavnijim osobama. Ne postoje granice moći duše. Ona je svijeća božanskoga u svijetu.

The spiritual revolution of Rav Kook, prev. Rabbi Ari Zeev Schwarz, Gefen, Jerusalem – New York, 2018, str. 17.

 

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Palestina, Polazišta, Rav Kook, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva