Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava
Kršćani kopti sa svojim biskupom u grkokatoličkoj konkatedrali u Zagrebu (Foto: Križevačka eparhija)

Mjesečne liturgije za kršćane kopte u grkokatoličkoj konkatedrali u Zagrebu

Autor: D. P. / 29. 01. 2024.

U grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u nedjelju, 28. siječnja održana je liturgija za egipatske kršćane Kopte koji rade i žive u Zagrebu, izvijestila je Križevačka eparhija.

Stotinjak mladih momaka okupilo se na liturgiju sv. Bazilija koju je služio biskup Hovanny, ordinarij za Kopte Srednje Europe zajedno sa svećenikom o. Tadrosom Riadom i đakonima.

Križevačka eparhija ustupila je ovim kršćanima iz Egipta crkvu u Zagrebu da jednom mjesečno, kada dolazi njihov svećenik, slave euharistiju po svom koptskom (aleksandrijskom) obredu. Na liturgiji su pjevali đakoni, podđakoni i psalti (pjevači), na koptskom, arapskom i grčkom, a moglo se sve pratiti preko aplikacije na hrvatskom i engleskom prijevodu.

Biskup Hovanny je okupljenima kazao da budu dobri kršćani, radnici i ljudi, da poštuju zakone i ljude gdje sada žive i da se nikada nikakvo zlo o njima ne smije čuti jer su prvenstveno kršćani, pozvani uvijek i svuda svjedočiti za Isusa Krista. Zahvalio je Križevačkoj eparhiji i grkokatoličkoj župi sv. Ćirila i Metoda na gostoprimstvu.

Koptska Crkva je Staroistočna Crkva iz prvih stoljeća kršćanstva koja se razvila iz Pracrkve Aleksandrije u Egiptu i duž Nila gdje su boravili prvi kršćanski monasi i pustinjaci. Nakon arapskog osvajanja Egipta u sedmom stoljeću postali su manjina u muslimanskoj većini i postupno prešli na arapski jezik. U crkvenim službama još koriste i koptski i starogrčki.

Zanimljivost je da su se svi nazočni pričestili i da su stajali na bogoslužju izuveni, kako je kod njih običaj boraviti u Božjem hramu. Koptska Crkva već ima brojne biskupije, župe i misije po svijetu gdje njihovi vjernici dolaze kao radnici. (Križevačka eparhija / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva