Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Manastir Svetoga Jovana Krstitelja (Foto: Sandra Šimunić)

Mir u Essexu: rosulja koja sipi sa neba i nosi tišinu

Autor: Sandra Šimunić / 28. 07. 2023.

Tamo negdje okruzžn livadama i kravicama koje šetaju po istima, baš kao na pločama/spotovima Pink Floyda, nalazi se manastir Svetoga Jovana Krstitelja. Mjesto je to koje obiluje mozaicima u kojima se stvara i pretapa sve stvoreno. Barem se tako čini.

Radovi su to Svetog Sophronija Sakharova koji se ovdje podvizavao i čije mošti se ovdje nalaze. Nose utjehu svima koji se tu nađu. U pravoslavnom svijetu poznat je kao tvorac knjige o Svetom Silouanu Atonskom čije riječi odzvanjanju u dusama mnogih, “…drži um svoj u adu i ne ocajavaj!”

Istovremeno jednostavno i teško. Čovjek je ipak samo slabašno biće. A manastir u Essexu nas mirom oplemenjuje.

Ne znam… Možda je to radi Isusove molitve koja se tu dnevno upražnjava. Ona koja upučuje na tihovanje; refleksiju na samoga sebe.

A možda su to brojni mozaici…anđeli sa svojim bijelim krilima sa svodova. Noina arka na jednom od zidova zgrade – sve one životinje koje se penju i ulaze u barku Spasenja. Praotac Adam ili Sveta Olga.

Možda su to mošti ne tako davno još živućeg svetitelja – Sophronija Sakharova. Ili je to njegova finoća, visoka kultura ili čarolija umjetnosti koju je nosio i nama ostavio.

Ili ipak Isusova molitva na koju nas je uputio, (Gospode Isuse Hriste, Sine Božji pomiluj me grešnoga). Ne znam. Vjerojatno su to nepregledna engleska polja, i rosulja koja sipi sa neba i nosi tišinu, mir.

 

 

 

Objavljeno u: Osvrti
Oznake: Essex, Osvrt, Polazišta, Sandra Šimunić

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva