Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Mi smo već uskrsnuli

Autor: Leon Veliki / 02. 04. 2023.

Leon Veliki (400-461) bio je rimski biskup (papa Lav I.) od 440. do svoje smrti. Možda je najpoznatiji po tome što se 452. godine susreo s Hunom Attilom i nagovorio ga da odustane od invazije na Italiju. Leon Veliki proglašen je crkvenim učiteljem zbog svojih teoloških tekstova.

 ***

Čak i da smo poznavali Isusa u tijelu, kaže sveti Pavao, više ga ne možemo poznavati na taj način (usp. 2 Kor 5,16). Isusovo uskrsnuće nije prekinulo vezu s njegovim tijelom, nego ga je preobrazilo. Dalo mu više snage a da nije razorilo njegovu supstancu. Kakvoća je izmijenjena, ali priroda nije iščezla. Ovo tijelo je bilo mučeno, ali je ostalo cijelo, bilo razapeto, ali postalo neprobojnim, bilo ubijeno, ali je postalo besmrtnim. Stoga Pavao s razlogom kaže da ne poznaje Isusovo tijelo u stanju u kojem su ga drugi bili poznavali jer u njemu nije ostalo ništa što je bilo podvrgnuto boli ili slabosti. Isusovo tijelo je sada bitno isto, ali se razlikuje u stupnju slave.

Govoreći o kršćanima koji žive prema duhu, Pavao im kaže da odsada nikoga zapravo ne poznaju po tijelu te da je naše uskrsnuće, uznesenje naše naravi, otpočelo s Isusovim.

Pozvani smo, dakle, postati svjesnima da smo u Isusu Kristu nova stvorenja te se ne vraćati u nestabilnost našega prethodnoga stanja. Tko stavi ruku na plug i bdije nad posijanim sjemenom, neka se ne obazire natrag (usp. Lk 9,62). A posvećenje traje cijeloga života.

Ustajmo stoga trajno iznova iscijeljeni od svih naših rana i padova te budimo otvoreni za neraspadljivost, za proslavu našega života i tijela u Isusu Kristu.

Prions avec les pères, Paris 1979, str. 255-256.

Ikona (detalj) Kristovo uskrsnuće Andreja Rubljova (1408-1410)

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Leon Veliki, Polazišta, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva