Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Papa Franjo sa sudionicima međureligijske konferencije koju organizira Pokret fokolara (VATICAN MEDIA - Divisione Foto)

Međureligijski dijalog nužan je uvjet za mir u svijetu

Autor: D. P. / 04. 06. 2024.

Susrevši se sa sudionicima međureligijske konferencije koju organizira Pokret fokolara Papa je istaknuo važnost hoda koji je započela Chiara Lubich s pripadnicima nekršćanskih religija koji dijele duhovnost jedinstva. “Vaše je svjedočanstvo razlog za radost, – rekao je – razlog za utjehu, posebno u ovo vrijeme sukobā, u kojima se religija često iskorištava za poticanje sukoba”.

Papa Franjo primio je u audijenciju sudionike Međureligijske konferencije koju organizira Djelo Marijino, poznatije kao Pokret fokolara koji okuplja kršćane iz mnogih Crkvi i kršćanskih zajednica, te pripadnike drugih religija kao i osobe nereligioznih uvjerenja. Na početku je pozdravio predsjednicu Pokreta Margaret Karram, rođenu u Haifi, u Izraelu, u palestinskoj obitelji. Poručio je da se mnogo moli za njenu zemlju koja trenutno pati.

Potom je zahvalio za hod “s pripadnicima nekršćanskih religija koji dijele duhovnost jedinstva”, koji je započela Chiara Lubich. “To je bio revolucionaran put koji je Crkvi donio mnogo dobra. To je iskustvo nadahnuto Duhom Svetim, ukorijenjeno – možemo kazati – u Kristovu srcu, u njegovoj žeđi za ljubavlju, zajedništvom i bratstvom”, naglasio je Franjo.

Ustvrdio je da je “Duh taj koji otvara put dijaloga i susreta, ponekad iznenađujuće”, što je potkrijepio primjerom otprije 50 godina kada je u Alžiru nastala muslimanska zajednica privržena Pokretu fokolara. “Slično se dogodilo – podsjetio je Papa – i u susretima Chiare Lubich s vođama različitih religija: budistima, muslimanima, hinduistima, židovima, sikhima i drugima.”

Okupljenima u Apostolskoj palači poručio je da je taj dijalog s  vremenom procvjetao, što pokazuje njihova prisutnost.

Istaknuvši Božju ljubav kao temelj toga iskustva, Franjo je napomenuo da se ona izražava međusobnom ljubavlju, slušanjem, povjerenjem, prihvaćanjem i međusobnim poznavanjem, potpuno poštujući identitete drugih.

“S vremenom su prijateljstvo i suradnja rasli, tražeći zajednički odgovor na vapaj siromaha, u brizi za stvorenje i radeći za mir”, kazao je Papa, prepoznajući u nekršćanima koji dijele duhovnost Djela Marijina braću i sestre s kojima se dijeli san o ujedinjenijem svijetu, u suglasju različitosti.

“Vaše svjedočanstvo – rekao je – razlog je radosti, razlog je utjehe, osobito u ovo vrijeme sukoba, u kojem se religija često iskorištava za poticanje podjela”. Međureligijski dijalog, naprotiv, “nužan je uvjet za mir u svijetu, te je stoga dužnost za kršćane, kao i za ostale religijske zajednice” (Evangelii gaudium 250).

Papa Franjo je sudionike konferencije na kraju ohrabrio da koračaju naprijed i uvijek budu otvoreni, zazvavši na njih Božji blagoslov. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva