Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Diadoh Fotički

Ljubav prema Bogu

Autor: Diadoh Fotički / 25. 06. 2022.

Diadoh Fotički (oko 400-474)bio je kršćanski teolog, episkop grada Fotika u Epiru. Autor je brojnih teoloških i duhovnih tekstova uključenih u Filokaliju (Ljubav prema lijepom), zbirku tekstova nastalih između 4. i 15. stoljeća mističke isihastičke tradicije Istočne pravoslavne crkve.

 ***

 Budi strpljiv i, stojeći u vjeri koju pokreće ljubav, šuti dok te Bog ne prosvijetli i time osposobi da govoriš o Njemu. Nema ničeg tužnijeg od čovjeka koji govori o Bogu, a ne zna da je On u njemu.

Na početku kontemplativnog života milost običnom tako prosvjetljuje dušu da ona snažno osjeća njezino nutarnje zračenje. Ali, kako duša napreduje na teškom, premda jednostavnom putu prosvjetljenja, milost obično djeluje tajanstveno i neprimjetno, na način koji je osjećaju skriven.

Onaj tko nije prosvjetljen, ne treba se upuštati u tumačenje duhovnih misterija. A oni na koje je svjetlo Duha već obilno izlilo svoje moćno zračenje, ni ne govore o tome.

Kada je duša opijena božanskom ljubavlju, njezin glas postaje nijemim i ona samo želi uživati u slavi Božjoj.

Tko u svom srcu osjeća ljubav prema Bogu, svjestan je da ga Bog poznaje. Jer, kada iz našega srca izvire ljubav prema Bogu, tada Božju ljubav uistinu nalazimo.

Od tada ne prestajemo čeznuti za prosvjetljenjem sve dok ne osjetimo kako ulazi u same naše kosti i potpuno nas preobražava.

***

Iz: Knjiga mističkih poglavlja, prev. Slobodan Stamatović, Jesenski i Turk, Zagreb, 2005., str. 98-99.

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva