Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Foto: Jadranka Brnčić

Ljepota kaosa

Autor: Thomas Keating / 03. 03. 2024.

Thomas Keating (1923-2018) trapistički monah, mistički teolog, duhovni učitelj i pisac, osnivač je metode molitve sabranosti (centering prayer) koja čini temelj mreže kontemplativnih zajednica u SAD-u i u cijelom svijetu.

***

Toliko se trudimo staviti reda u naše živote i u kozmos. No, nema reda. Umjesto toga mnogo je dolazaka i odlazaka, uspona i silazaka. Zapravo, sve je, već na subatomskoj razini, kaos.

Momenti savršenoga reda traju tek časak, samo da bi se ponovno raspršili u uzbudljivoj golemosti beskonačnih mogućnosti.

Ljubav je sve jer nije nigdje. Ne na jednom, nego na svim mjestima.

Svaka forma pulsira životom i različitim oblicima svijesti i ne-svijesti. Poput pčela u košnici ili mrava u mravinjaku život je, na svakodnevnoj razini i u svakoj zajednici, neprestance uposlen, zaustavljajući se nakratko u jednom, da bi se vratio u drugom obliku, u drugi kaos.

Kaos je naš dom. Trajno dolazi i završava te počinje od početka. Ništa se, zapravo, ne događa.

Ništa nije važno zato što je sve važno. I sve se događa istodobno. Ništa nije upamćeno, i ništa zaboravljeno. Sve je ovdje i sve istodobno. Sve je u trenutku. Ne ide nikuda, ali u svemu uživa posvuda. To jest stvaranje. Beskrajno, puno života, nepredvidivo, nevjerojatno.

Samo to što jest, jest igrajući se dobrotom, ljepotom i istinom. Bez svrhe. Bez suđenja, u potpunom miru usred aktivnosti i neaktivnosti.

***

Thomas Keating, Reflexions on the Unknowable, prev. J. B., Lantern Publishing & Media, New York, 2014, str. 151.

 

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Polazišta, Sophia, Thomas Keating

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva