Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Patrijarh Pierbattista Pizzaballa održao predavanje na KBF-u u Splitu (Foto: Slavko Blažić / IKA)

Latinski jeruzalemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa održao predavanje u Splitu

Autor: D. P. / 15. 06. 2023.

U okviru proslave Dana Sveučilišta u Splitu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu latinski jeruzalemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa održao je u srijedu 14. lipnja predavanje pod nazivom “Uloga Katoličke Crkve u Svetoj Zemlji”.

O latinskom jeruzalemskom patrijarhu Pierbattisti Pizzaballi govorio je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, istaknuvši da se ljubazno odazvao na poziv od prije godinu dana prilikom audijencije za vrijeme boravka delegacije splitskog sveučilišta Svetoj Zemlji. Rektor je iskazao veliku zahvalnost patrijarhu Pizzaballi što je darovao svoje vrijeme, istaknuvši kako je njegov posjet iznimna čast.

“Riječ je o velikom čovjeku koji je širom svijeta poznat po svojoj borbi za mir i razumijevanje među narodima, među ljudima i među religijama. To je iznimno važno te se može nabolje vidjeti na samom ishodištu, u Jeruzalemu”, ustvrdio je rektor Ljutić. Osvrnuo se na činjenicu kako unatoč malenom broju katolika i općenito kršćana koji žive u Svetoj Zemlji patrijarh uživa razumijevanje i uvažavanje svih naroda, što je neizmjerno bogatstvo za njega osobno, ali i za našu Crkvu, te čovječanstvo u cjelini.

Patrijarh Pizzaballa u predavanju je govorio o latinskom patrijarhatu posebnoj biskupiji koja pokriva četiri različite zemlje: Jordan, Izrael, Palestinu i Cipar te njenim, odnosno svojim, zadaćama.

Kada govorimo o ulozi Katoličke Crkve u Svetoj Zemlji potrebno je, osim teritorijalnih granica, razumjeti socijalni, politički i religijski kontekst te činjenicu da se udio kršćana na tom prostoru kreće od 0,5 do 1,5 posto. Sve države se međusobno jako razlikuju i granice jednih prema drugima su zatvorene u smislu slobodnog kretanja jednih među drugima. Njihova politička opredjeljenja i odluke temelje se na religijskom opredjeljenju, pitanje vjere nije privatna stvar kao u Europi.

Za kršćane je Sveta Zemlja sveta u duhovnom smislu i naša je vizija biti otvoren za sve različitosti i njegovati međusobno razumijevanje i suživot, rekao je Pizzaballa, pojasnivši kako, uz vjerski život, istodobno koordinira djelovanje Crkve i njezinih ustanova na društvenoj, pa u širem smislu i političkoj razini. Crkva skrbi o hodočasnicima te ima i karitativnu ulogu, osobito u pogledu obrazovanja i medicinske skrbi.

Najveća uloga Crkve je zapravo biti prisutna na tim prostorima i ustrajati u svojim zalaganjima za mir, oprost i suživot tamošnjih ljudi. Patrijarha Pizzaballu je na kraju predavanja srdačno pozdravio i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić, darovavši gostu knjigu (pretisak i studija) “EVANGELISTARIUM SPALATENSE. Splitski evanđelistar, Kod. 625 . Kaptolskog arhiva katedrale u Splitu” autora fra Domagoja Volarevića i fra Domagoja Runje, nakladnika Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja ‘Don Frane Bulić’ te KBF-a i Sveučilišta u Splitu, koja je posvećena istraživanju kodeksa iz XII. stoljeća iz splitskog Kaptolskog arhiva. (IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva