Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Pravoslavna crkva svetog Porfirija u Gazi 2022. (Foto: Wikipedija)

Latinski jeruzalemski patrijarh, kardinal Pizzaballa, izrazio žalost zbog napada na pravoslavnu crkvu u Gazi

Autor: D. P. / 21. 10. 2023.

Latinski jeruzalemski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je, u intervjuu za talijansku televizijsku postaju Tv2000, izrazio žalost zbog zračnog napada izraelskih snaga u kojima je u četvrtak 19. listopada uništena zgrada grčke pravoslavne crkve sv. Porfirija u Gazi, prenosi Vatican News.

U napadu izraelskih zračnih snaga tijekom kojega je pogođen dio crkve svetoga Porfirija poginulo je najmanje 18 osoba, a 10 ih je pod ruševinama. Brojni ranjeni odvedeni su u katoličku Župu Svete Obitelji u Gazi, jer u bolnicama nema mjesta, rekao je župnik o. Gabriel Romanelli.

U katoličkoj crkvi u Gazi ukupno je smješteno više od 500 osoba. Prisutnost više od 50 djece s invaliditetom, teško bolesnih starijih osoba i ranjenih, stanje čini još kritičnijim.

Kardinal Pizzaballa je u intervjuu istaknuo da je vijest o uništenju dijela crkve svetoga Porfirija primljena s velikom žalošću. “Bol tih obitelji, koje već dugo pate, golema je i mi smo uz njih. Molimo za to da ta situacija što prije završi”, rekao je te izrazio nadu da će se oni koji odlučuju vratiti razumu. “Rat i bombe nisu nikada riješili probleme; štoviše, uvijek stvaraju nove”, dodao je.

Također je objasnio da je katolička zajednica u Gazi o svemu informirana te da je odlučila ostati. “Prije svega zato što ne znaju kamo ići, a onda i zato što kažu da nijedno mjesto u Pojasu Gaze nije sigurno. Unatoč svemu uspijevaju očuvati čvrstu vjeru. Vjeru koju nisu poljuljale ni te bombe”, poručio je kardinal Pizzaballa. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva