Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Kršćani i muslimani: zajedničko dijeljenje radosti i žalosti

Autor: Ekumena

Kršćani i muslimani: zajedničko dijeljenje radosti i žalosti – Tema je to koja nadahnjuje poruku Papinskog vijeće za međureligijski dijalog za Ramazan i Ramazanski bajram.

Zdravstvena situacija još jednom postaje prilika za promišljanje o utjecaju pandemije na život ljudi. Poruka Papinsko vijeće za međureligijski dijalog koju potpisuju predsjednik Vijeća kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot i tajnik mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage, usredotočeno je na temu: “Kršćani i muslimani: zajedničko dijeljenje radosti i žalosti”.

Riječ je o tekstu koji naglašava važnost zajedničkog proživljavanja mračnih trenutaka, ali i onih svijetlih, “jer Božja ljubav obuhvaća svakog čovjeka i sav svemir”.

“Dok slavite mjesec Ramazan koji završava Ramazanskim bajramom (‘Id al-Fitr), misli nam se, u znak zahvalnosti, okreću Svemogućemu Bogu koji nas je sve štitio u svojoj Providnosti. U svoje molitve, s tugom i nadom, uključujemo također umrle i bolesne”.

Pandemija je isto tako skrenula pozornost na dijeljenje, ne samo dobara kojima raspolažemo kao što su “zrak, voda, život, hrana, prostor”, već i „plodove napretka na medicinskom i farmaceutskom polju, rezultate znanstvenog i tehnološkog napretka na različitim područjima“. Dijeliti prije svega znači biti blizak onima koji su u potrebi, dužnost je to prije svega prema onima onima koji su izgubili posao ili imaju ekonomske probleme upravo zbog posljedica pandemije.

“Dijeljenje – ističe se – nalazi svoju najdublju motivaciju u svijesti da sve što jesmo i sve što imamo jest Božji dar i da, shodno tome, svoje talente moramo staviti u službu svoj svojoj braći i sestrama, dijeleći s njima ono što imamo”.

Među zajedničke radosti je i slavljenje velikih vjerskih blagdana: “dijelimo njihovu radost zbog proslave njihova blagdana, a da ne moramo prihvaćati vjersku dimenziju slavljeničke prigode kao svoju vlastitu”.

U boli pak, navodi se u poruci, postoji potreba za bliskošću i solidarnost prijatelja. U nadi da ćemo i dalje dijeliti u znaku “naše zajedničke ljudskosti i bratstva koje iz njega proizlazi”, članovi Papinskog vijeća za međureligijski dijalog žele “miran i plodan Ramazan i radosnu proslavu Ramazanskog bajrama (‘Id al-Fitr)”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva