Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava

Kršćani i muslimani: zajedničko dijeljenje radosti i žalosti

Autor: Ekumena

Kršćani i muslimani: zajedničko dijeljenje radosti i žalosti – Tema je to koja nadahnjuje poruku Papinskog vijeće za međureligijski dijalog za Ramazan i Ramazanski bajram.

Zdravstvena situacija još jednom postaje prilika za promišljanje o utjecaju pandemije na život ljudi. Poruka Papinsko vijeće za međureligijski dijalog koju potpisuju predsjednik Vijeća kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot i tajnik mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage, usredotočeno je na temu: “Kršćani i muslimani: zajedničko dijeljenje radosti i žalosti”.

Riječ je o tekstu koji naglašava važnost zajedničkog proživljavanja mračnih trenutaka, ali i onih svijetlih, “jer Božja ljubav obuhvaća svakog čovjeka i sav svemir”.

“Dok slavite mjesec Ramazan koji završava Ramazanskim bajramom (‘Id al-Fitr), misli nam se, u znak zahvalnosti, okreću Svemogućemu Bogu koji nas je sve štitio u svojoj Providnosti. U svoje molitve, s tugom i nadom, uključujemo također umrle i bolesne”.

Pandemija je isto tako skrenula pozornost na dijeljenje, ne samo dobara kojima raspolažemo kao što su “zrak, voda, život, hrana, prostor”, već i „plodove napretka na medicinskom i farmaceutskom polju, rezultate znanstvenog i tehnološkog napretka na različitim područjima“. Dijeliti prije svega znači biti blizak onima koji su u potrebi, dužnost je to prije svega prema onima onima koji su izgubili posao ili imaju ekonomske probleme upravo zbog posljedica pandemije.

“Dijeljenje – ističe se – nalazi svoju najdublju motivaciju u svijesti da sve što jesmo i sve što imamo jest Božji dar i da, shodno tome, svoje talente moramo staviti u službu svoj svojoj braći i sestrama, dijeleći s njima ono što imamo”.

Među zajedničke radosti je i slavljenje velikih vjerskih blagdana: “dijelimo njihovu radost zbog proslave njihova blagdana, a da ne moramo prihvaćati vjersku dimenziju slavljeničke prigode kao svoju vlastitu”.

U boli pak, navodi se u poruci, postoji potreba za bliskošću i solidarnost prijatelja. U nadi da ćemo i dalje dijeliti u znaku “naše zajedničke ljudskosti i bratstva koje iz njega proizlazi”, članovi Papinskog vijeća za međureligijski dijalog žele “miran i plodan Ramazan i radosnu proslavu Ramazanskog bajrama (‘Id al-Fitr)”. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva