Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Koptski biskup Yovanis pohodio vjernike u Zagrebu (FOTO: Križevačka eparhija)

Koptski biskup pohodio vjernike u Zagrebu

Autor: D. P. / 18. 12. 2023.

Biskup staroistočne Koptske Crkve za Srednju Europu Yovanis pohodio je u nedjelju, 17. prosinca zajednicu Kopta koja se okuplja na bogoslužje u prostoru Grkokatoličke župe Krista Kralja u Stenjevcu, izvijestila je Križevačka eparhija.

Biskup Yovanis je zajedno sa svećenicima o. Tadrosom Riadom, dušobrižnikom za Kopte u Hrvatskoj te o. Davidom i đakonom Mihaelom, služio euharistijsku liturgiju sv. Bazilija po aleksandrijskom obredu kojim se Koptska Crkva služi, a na kojoj je sudjelovao veliki broj uglavnom mladih ljudi koji trenutačno žive i rade u Zagrebu.

Liturgija se služila na koptskom i arapskom jeziku, a svi su je mogli pratiti na aplikaciji i na engleskom i hrvatskom. Gotovo svi nazočni su se na liturgiji pričestili. Na liturgiji je bio nazočan i križevački vladika Milan Stipić koji je prepustio Koptima prostore grkokatoličke crkve za bogoslužna okupljanja i koji je dočekao i pozdravio biskupa Yovanisa.

Biskup Yovanis je u propovijedi potaknuo vjernike da se duhovnim rastom, molitvom, postom i dobrim djelima pripremaju za Božić, veliki kršćanski blagdan utjelovljenja Božjega, da žive uzornim kršćanskim životom i svjedoče Evanđelje gdje god rade i žive. Pozvao ih je i da poštuju zakone, običaje i kulturu zemlje koja ih je primila, a koja je također kršćanska, i da budu uzorni građani i svijetli primjer Kristove vjere.

Poslije liturgije održan je svečani ručak kojega je priredio vladika Stipić, a na kojem se pridružio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Koptski biskup darivao je apostolskog nuncija, križevačkog vladiku, svećenike i đakone koptskim križevima i ikonama te izrazio zahvalnost Katoličkoj Crkvi i Križevačkoj eparhiji za bratsku kršćansku potporu i pomoć u organizaciji pastoralnog života svojih vjernika u Hrvatskoj. (Križevačka eparhija / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia
Oznake: Ekklesia, kopti, Zagreb

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva