Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
''Rusija je suočena s opasnošću da Zapad krene na nju'', rekao je patrijarh Kiril (Foto: Wikimedia/ www.kremlin.ru)

Kiril: Osnažiti vojnike kad idu ususret smrti

Autor: M. M. / 22. 01. 2023.

Ruskim vojnicima na bojišnici nužna je duhovna potpora, izjavio je ruski patrijarh Kiril I. tijekom bogoslužja ovoga vikenda, priopćila je Moskovska patrijarhija, a prenose agencije KNA i IKA.

Vojnicima se mora reći nešto što će ih osnažiti u trenutku kad odjekne zapovijed za napad, rekao je Kiril. Bez te zapovijedi ne može biti pobjede, poručio je, dodajući kako se mora “ustati i suočiti se sa smrću”. “Naši mladići sada to čine: Dižu se iz streljačkih rovova i idu ususret smrti”, ustvrdio je patrijarh, pozivajući na molitve i donacije za rusku vojsku.

Sukladno njegovu pozivu, svaka parohija treba na bojišnicu slati pakete s hranom i drugim potrepštinama ili ih, ako je to moguće, njihovi predstavnici tamo trebaju odnijeti.

Kiril zna da je već mnogo učinjeno, ali to još nije dovoljno. Izjavio je da je došlo vrijeme kada “moramo biti s našim trpećim narodom i poglavito s onima koji po cijenu vlastitog života brane naše pravoslavne ljude u Donbasu”.

Smatra da je Rusija sada suočena s “najvećom opasnošću, da zapadni svijet krene na nas”. Rusija je, tvrdi patrijarh,”vrlo atraktivna alternativa”, jer odbacuje “najgore oblike globalizacije”.

“Ljudi vide u Rusiji zemlju koja živi vjernost tradicionalnim vrijednostima poput obitelji, svijesti o dužnosti i domoljublja”, poručio je patrijarh.

Propovijedi u kojima Kiril, važan saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, podupire agresiju na Ukrajinu već mjesecima izazivaju kritike u međunarodnoj zajednici. Velika Britanija i Litva uvele su sankcije protiv njega, a inicijativa za sankcije na razini Europske unije propala je zbog mađarskog veta. (KNA / IKA / M. M.)

Objavljeno u: Mir, Pravoslavlje, Svijet
Oznake: Kiril, Mir, rat, Rusija, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva