Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Kardinal Zuppi se u Moskvi susreo s patrijarhom Kirillom (Foto: Vatican Media)

Kardinal Zuppi u Moskvi s patrijarhom Kirillom kako bi otvorio putove mira

Autor: D. P. / 30. 06. 2023.

Posjet u svrhu utvrđivanja humanitarnih inicijativa koje mogu otvoriti putove za postizanje mira, tim je riječima Sveta Stolica u posebnom priopćenju u petak 30. lipnja opisala putovanje kardinala Mattea Zuppija, izaslanika Svetoga Oca, u Moskvu od 28. do 30. lipnja, čiji će rezultati biti predočeni papi Franji u vidu budućih koraka koje valja poduzeti na humanitarnoj razini, kao i u traženju putova za mir.

Tijekom kratkoga posjeta crkvi svetoga Nikole pri Galeriji Tretjakov, kardinal Zuppi se zadržao u molitvi pred ikonom Gospe Vladimirske, kojoj je povjerio svoju misiju. Papin izaslanik imao je i plodonosan susret s Kirilom, patrijarhom Moskve i cijele Rusije, kojemu je prenio pozdrave Svetoga Oca, i s kojim se također zadržao u razgovoru o humanitarnim inicijativama koje mogu olakšati mirno rješenje.

Kardinal se susreo i s članovima Konferencije katoličkih biskupa Rusije, s kojima je, zajedno s velikim brojem svećenika i u nazočnosti veleposlanikā i predstavnikā Ministarstva vanjskih poslova, predvodio svečanu koncelebraciju u katedrali Majke Božje u Moskvi. To je bila prilika da katoličkoj zajednici prenese blizinu, spomen i molitvu Svetoga Oca, stoji u priopćenju Svete Stolice.

U priopćenju se navode susreti koje je imao kardinal, poput onoga s Jurijem Ušakovim, pomoćnikom Predsjednika Ruske Federacije za vanjsku politiku, te s Marijom Lvovom-Belovom, povjerenicom Predsjednika Ruske Federacije za prava djece. Tijekom razgovora snažno je istaknut humanitarni vid inicijative, kao i potreba da se postigne toliko željeni mir, stoji u priopćenju. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva