Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn (Foto: Bečka nadbiskupija)

Kardinal Schönborn predlaže Austriju kao posrednicu u mirovnim pregovorima o Ukrajini

Autor: D. P. / 02. 04. 2023.

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn predložio je da Austrija iskoristi svoj neutralni položaj kako bi bila posrednica u mirovnim pregovorima o Ukrajini.

Neutralnost se treba ”pozitivno iskoristiti” i ponuditi se kao ”platforma i mjesto za mirovne pregovore”, izjavio je bečki nadbiskup na Cvjetnicu na austrijskoj televiziji, prenosi Kathpress.

Podsjetio je kako je Austrija u sličnim slučajevima uspješno pokretala takve inicijative, iako je posljednji od tih pokušaja, pregovori o Siriji između tadašnjeg američkog ministra vanjskih poslova Johna Kerryja i njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova 2015., završio neuspjehom.

Velike sile moraju izazvati Rusiju na pregovore, rekao je kardinal Schönborn, a cilj je prema njegovim riječima ”pravedni mir”, koji se očituje u uvažavanju prava napadnute zemlje. U tom smislu, potrebno je omogućiti zadovoljštinu za učinjenu nepravdu, a ratne zločine nazvati pravim imenom.

Kao posebni ”skandal”, kardinal je spomenuo odvođenje tisuća ukrajinske djece u Rusiju, što je nedavno kritizirao i Unicef.

Austrijska neutralnost ne smije se pogrešno shvatiti kao ”moralna neutralnost”, upozorio je kardinal Schönborn. Veseli ga što je Austrija glede rata u Ukrajini ”jasno zauzela stajalište” i što pravo nepravdu naziva pravim imenima.

Riječ je, nastavio je, o ”ratnoj agresiji, koja se ne može ničim opravdati”, koju je zlobno pokrenula Rusija protiv ”slobodne, suverene zemlje”. Kao ”temeljnu razliku” između te i drugih agresija, primjerice napada SAD-a na Irak, kardinal Schönborn je naveo činjenicu da se tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha moglo javno kritizirati, dok se kritika ili spominjanje rata u Rusiji kažnjava zatvorom.

Kardinal Schönborn je izvijestio i o svome nedavnom razgovoru u Beču s moskovskim vrhovnim rabinom Pinchasom Goldschmittom, koji je zbog kritičkog odnosa prema ratu morao napustiti Rusiju u ožujku 2022. Njegov je primjer slijedila trećina ruskih židova ”jer su se osjetili ugroženima”, rekao je kardinal.

Rekao je i kako je vrlo zabrinut zbog uloge i stajališta Ruske pravoslavne crkve, s kojom je razgovor ”stvarno vrlo težak”. Njezin poglavar, patrijarh Kiril, prema riječima kardinala Schönborna, zastupa već često očitovanu ”ideologiju svete Rusije”, s Moskvom kao ”novim Rimom”, sada u novoj ”zaoštrenoj verziji, u kojoj je Zapad Sotona”.
Ruska Pravoslavna Crkva još prije rata pokušavala je sklopiti ”crkveni savez protiv zbivanja na zločestom Zapadu”, rekao je kardinal

Schönborn, otkrivši kako je takve poruke dobivao i on i crkvena zaklada Pro Oriente. Ruska je strana pritom spominjala određene promjene predodžbi o obitelji ili glede homoseksualnosti. Kardinal je izjavio kako je tada upozorio tadašnjeg voditelja vanjskih odnosa Ruske pravoslavne crkve, sadašnjeg patrijarha Kirila i metropolita Hilariona da je riječ o ”slijepoj ulici” i da razmišljanje u crno-bijelim kategorijama predstavlja pogrešan put. (Kathpress / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva