Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Kardinal Pierbatista Pizzaballa (Foto: lpj.org))

Kardinal Pierbattista Pizzaballa: Vidjeti tragediju i na strani Izraela i na strani Gaze

Autor: D. P. / 25. 10. 2023.

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa u pastirskom pismu u utorak, 24. listopada suprotstavio se predodžbi o tome da nasilje može dovesti do mira, objavila je KNA.

“Neprestano teško bombardiranje koje potresa Gazu samo će izazvati još više smrti i razaranja i samo će pojačati mržnju i bijes”, napisao je najviši crkveni dužnosnik u Svetoj zemlji u pastirskom pismu.

Kardinal smatra da nasilje neće riješiti probleme, nego će samo izazvati nove. “Vrijeme je da se okonča ovaj rat, ovo besmisleno nasilje”, poručio je.

Glede terorističkih napada Hamasa na Izrael početkom listopada i zračnih napada kojima je Izrael reagirao na njih, kardinal Pierbattista Pizzaballa je napisao: “Već više od dva tjedna zapljuskuju nas slike užasa, koje bude stare traume, otvaraju nove rane i u svima nama izazivaju eksploziju boli, razočaranja i bijesa.”

Patrijarh podsjeća da je jasno osudio teroristička djela Hamasa. “Nema razloga za takve zločine. Dužnost nam je na to upozoriti i to osuditi”, naglasio je u vezi napada 7. listopada 2023.

“Ta ista savjest, samo s velikim teretom na mome srcu, danas me potiče da s jednakom jasnoćom kažem da je ovaj novi krug nasilja u Gazu donio više od 5.000 smrtnih slučajeva, među njima brojne žene i djeca, tisuće ranjenih”, kazao je kardinal.

Četvrti su “sravnjene sa zemljom”, nedostaje lijekova, vode i temeljnih potrepština za više od dva milijuna ljudi, podsjeća. Riječ je o “tragedijama, koje se ne mogu razumjeti i koje moramo bez zadrške prokazati i osuditi”, poručio je patrijarh.

“Samo ako se okončaju desetljetna okupacija i njezine tragične posljedice, a palestinskom narodu da jasna i sigurna nacionalna perspektiva, može započeti ozbiljan mirovni proces”, naglasio je. Dok se taj problem ne riješi u korijenu, “neće nikad biti stabilnosti kojoj se svi nadamo”, upozorio je.

Jeruzalemski latinski patrijarh je također kazao: “Tragedija ovih dana mora sve nas, vjersku, političku, građansko-društvenu i međunarodnu zajednicu dovesti do ozbiljnijeg angažmana u tome pogledu nego li do sada. Samo tako, smatra, mogu se spriječiti daljnje tragedije poput ove sadašnje. Dužni smo to mnogim žrtvama ovih dana i proteklih godina. Nemamo pravo drugima prepustiti tu zadaću”, poručio je Pizzaballa u pastirskom pismu.

Kardinal podsjeća kršćane da Krist na križu nije pobijedio oružjem i političkom moći već je pobijedio svijet tako što ga je ljubio. “Mir, o kojemu govori Krist, nema ništa zajedničkog s pobjedom nad drugima. Imati hrabrost za ljubav i mir ovdje i danas, znači ne dopustiti da mržnja, osveta, bijes i bol zauzmu cijeli prostor našeg srca, našeg govora i našega mišljenja”, poručio je.

“Treba se osobno zauzeti za pravednost i biti u stanju kritizirati bolnu istinu nepravde i zla koje nas okružuje, pritom ne dopustivši da onečisti naše odnose”, smatra patrijarh.

“Potrebna je hrabrost kako bi se mogla tražiti pravda bez širenja mržnje”, zaključio je kardinal Pierbattista Pizzaballa. (KNA / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Gaza, Izrael, Mir, Pierbattista Pizzaballa

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva